Η κρίση άλλαξε και… τα συσσίτια των Εορτών

Η κρίση άλλαξε και… τα συσσίτια των Εορτών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα χρόνια πριν, στο κατώφλι της οικονομικής κρίσης, το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ολοκλήρωνε, ημέρες σαν κι αυτές, τις ετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο συσσίτιο των απόρων στην Αθήνα. Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα, από τις έξι το πρωί άνθρωποι στήνονταν στην ουρά για το εορταστικό τραπέζι. Το κλίμα δεν ήταν πάντα ευχάριστο. Συχνά, σύμφωνα με τους εθελοντές, οι Ελληνες διαμαρτύρονταν εάν προηγούνταν μετανάστες στη σειρά. Ξεκινώντας από 500 μερίδες φαγητού το 1995 η οργάνωση έφτασε να μοιράζει 2.500 μερίδες στο συσσίτιο του 2011. Αυτή η μαζική προσέλευση, όμως, δεν επέτρεπε στους υπεύθυνους να ξεχωρίσουν ποιος έχει πραγματικά ανάγκη και ποιος όχι.

«Τα τελευταία χρόνια, γινόταν κακή χρήση των συσσιτίων», λέει στην «Κ» η Δώρα Παπαδοπούλου, τομεάρχης κοινωνικής πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). «Οταν έχεις να διαχειριστείς τόσο μεγάλο όγκο, δεν μπορείς να βάλεις κριτήρια και προϋποθέσεις. Τη στιγμή που κάποιος στήνεται στην ουρά, δεν μπορείς να ζητήσεις δικαιολογητικά απορίας. Οποιος ερχόταν έπαιρνε και φαγητό».

Πριν από τέσσερα χρόνια, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Εκκλησία και δημοτικοί φορείς πρόνοιας προσπαθούσαν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Σήμερα, μοντέλα προσφοράς παλαιότερων ετών έχουν αλλάξει και έχουν αναζητηθεί νέοι τρόποι βοήθειας των απόρων. Υπήρχε, άλλωστε, ανάγκη για περισσότερο φαγητό, μεγαλύτερη εθελοντική προσφορά και εξατομικευμένη διαρκή βοήθεια στους πραγματικούς δικαιούχους.

Φέτος, ο ΕΕΣ δεν πρόκειται να διοργανώσει χριστουγεννιάτικο συσσίτιο. Οι περίπου 180.000 ευρώ του κόστους των εορταστικών επισιτιστικών προγραμμάτων για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα διατίθενται εδώ και μία διετία από την οργάνωση για την κάλυψη πάγιων αναγκών μονογονεϊκών οικογενειών. Περισσότερες από 300 ευάλωτες οικογένειες λαμβάνουν κάθε μήνα από την οργάνωση δωροεπιταγές για ψώνια σε σούπερ μάρκετ. «Οι ανάγκες των οικογενειών είναι διαρκείς. Οι άνθρωποι δεν πεινάνε μόνο τέσσερις ημέρες τον χρόνο», λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μοίραζε στις ενορίες της 3.500 μερίδες φαγητού ημερησίως προ κρίσης. Πλέον εξυπηρετεί 10.000 ανθρώπους ημερησίως. Ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός τα τελευταία δύο χρόνια. Η μόνη αυξομείωση παρατηρείται στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. «Εκεί σιτίζονταν 1.400 άνθρωποι καθημερινά, στην αρχή όλοι μετανάστες. Πλέον οι λιγότεροι από τους μισούς είναι αλλοδαποί και οι μερίδες έπεσαν στις 1.000 ανά ημέρα», λέει ο πατήρ Βασίλειος Χαβάτζας, γενικός διευθυντής του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το συγκεκριμένο συσσίτιο ξεκίνησε από την Εκκλησία κυρίως για τους οικονομικούς μετανάστες. Μετά και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, όμως, στο κέντρο της Αθήνας και τη λειτουργία του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους.

Ο δήμος και οι ιδιώτες

Στον ίδιο χώρο κοντά στην Ομόνοια πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα και το συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων. Ο μέσος όρος των μερίδων εκεί κυμαίνεται μεταξύ 1.200 και 1.400 ημερησίως και αυξομειώνεται ανάλογα με τις χορηγίες. Ακόμα και αυτοί οι αριθμοί, πάντως, δίνονται από τους υπευθύνους κατά προσέγγιση, καθώς δεν γίνεται ακριβής καταγραφή και η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους. Αυτήν την περίοδο, λόγω καθυστέρησης των προμηθειών δεν τροφοδοτείται το συσσίτιο από τα μαγειρεία του Δημοσίου Βρεφοκομείου, αλλά από τη σύμβαση που έχει με εταιρεία catering. Μία από τις σκέψεις των αρμοδίων στον Δήμο Αθηναίων είναι και η σταδιακή αποκέντρωση των συσσιτίων. Να γίνεται, δηλαδή, η προσφορά στις λέσχες φιλίας κάθε δημοτικού διαμερίσματος.

Εδώ και τρία χρόνια, πάντως, οι ανάγκες κάποιων άπορων οικογενειών καλύπτονται και από ιδιώτες. Από το 2011 μια ομάδα 15 γυναικών, μελών του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολεγίου Ανατόλια «εν Αθήναις», φροντίζει σε τακτά διαστήματα για τη σίτιση, την ένδυση, αλλά και την ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη 10 μονογονεϊκών ή πολύτεκνων οικογενειών που ζουν στο όριο της φτώχειας. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων τους ενημερώνει για ευάλωτες οικογένειες που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και στη συνέχεια οι εθελόντριες αναλαμβάνουν δράση. «Δεν φτάνουν μόνο τα συσσίτια. Είναι δυνατόν να ζήσει μια οικογένεια με μια μερίδα φαγητό;», λέει η Μαρία Βογιατζόγλου, μία από τις εθελόντριες. Την περασμένη Δευτέρα παρέδωσαν στα σπίτια και τα χριστουγεννιάτικα πακέτα τους με τρόφιμα και δώρα.

Παρά την τριετή προσφορά τους, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουν δει κάποια από αυτές τις οικογένειες να ορθοποδεί. Δύο από τις οικογένειες που φρόντιζαν μετακόμισαν στην επαρχία για να μειώσουν το κόστος διαβίωσης, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν στην Αθήνα, βυθισμένες στα ίδια προβλήματα. «Δεν έχουμε τη δύναμη να τους βρούμε δουλειές», λέει η κ. Βογιατζόγλου. «Εμείς αυτό που κάνουμε είναι πυροσβεστικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή