Δεν επεκτείνονται ταβέρνες στην Πλάκα

Δεν επεκτείνονται ταβέρνες στην Πλάκα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κάποιες υποχωρήσεις, όπως στο θέμα των αναδασώσεων «με ημερομηνία λήξης» και στο θέμα της Πλάκας, αλλά με 42 τροπολογίες που επηρεάζουν ένα σημαντικό εύρος ζητημάτων, ψηφίστηκε το Σάββατο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις τροπολογίες της «τελευταίας στιγμής», η δυνατότητα πώλησης ψωμιού και από ζαχαροπλαστεία, διάνοιξης δρόμων και δημιουργίας λατομείων σε καταφύγια άγριας ζωής, η παράταση στη λειτουργία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και η πρόβλεψη δημιουργίας νεκροταφείου Γλυφάδας στον Υμηττό ως στρατιωτικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, από το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα- ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» αφαιρέθηκαν:

• Η πρόβλεψη περί άρσης αναδάσωσης μιας περιοχής αν μετά την παρέλευση πενταετίας δεν θεωρούνταν επιτυχής.

• Η δυνατότητα αφαίρεσης περιοχών από τα όρια δασικού χάρτη μετά την κύρωσή του.

• Η δυνατότητα χρήσης ορόφων σε διατηρητέα στην Πλάκα για την επέκταση ταβερνών και καφετεριών. Διατηρήθηκε, ωστόσο, η «μονιμοποίηση» άγνωστου αριθμού προσωρινών αδειών και δόθηκε δικαίωμα μεταβίβασής τους. Το ίδιο και για Εξάρχεια και Λόφο Στρέφη.

Επίσης, με επιπλέον ρυθμίσεις και τροπολογίες:

• Ιδρύεται Συμβούλιο Επιθεώρησης με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος, το οποίο έχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο έργο και στα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων. Η παρέμβαση του Συμβουλίου μπορεί να γίνει όποτε κρίνει ο υπουργός ή έπειτα από προσφυγή.

• Τροποποιείται η διαδικασία σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις εκτός σχεδίου πόλεως και δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιούν αυθαίρετα σε τέτοια οικόπεδα χωρίς τη συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Αφαιρείται η υποχρέωση πιστοποίησης του χρόνου ανέγερσης των συγκεκριμένων αυθαιρέτων με αεροφωτογραφία.

• Ανακαλούνται πρόστιμα και πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για δασικού χαρακτήρα εκτάσεις του κτήματος Μανωλάδας.

• Δίνεται έκταση της αεροπορίας στον Υμηττό για το νεκροταφείο Γλυφάδας. Και για να ξεπεραστεί η παραβίαση του διατάγματος προστασίας του όρους, το έργο «βαφτίζεται» στρατιωτικό.

• Επιτρέπεται η διάνοιξη δρόμων και η λειτουργία λατομείων μέσα σε καταφύγια άγριας ζωής.

• Επιτρέπεται η ίδρυση ορειβατικών καταφυγίων σε εθνικούς δρυμούς.

• Επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου μέσα σε ζαχαροπλαστεία.

• Παρατείνεται η άδεια λειτουργίας δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, η λήξη της οποίας είχε δημιουργήσει πρόβλημα στη φετινή σχολική χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή