Αντιδράσεις για τη συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ στα 67

Αντιδράσεις για τη συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ στα 67

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαιρετική παράταση του εργασιακού βίου των γιατρών του ΕΣΥ κατά δύο χρόνια, με ανώτατο ηλικιακό όριο τα 67 έτη από τα 65 που είναι σήμερα, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος στο νομοσχέδιο «Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, Βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας και λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τροπολογία «ιατροί του ΕΣΥ με αίτησή τους, που υποβάλλεται έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης, μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση κατ’ ανώτατο όριο του ορίου του 67ου έτους της ηλικίας τους». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η συγκεκριμένη διάταξη «κρίνεται απαραίτητη καθώς μεγάλος αριθμός ιατρών κλάδου ΕΣΥ θα αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειψη στα νοσοκομεία έμπειρου και υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικού προσωπικού». Οπως αναφέρεται, ήδη έχουν αποχωρήσει την τελευταία τριετία 2.163 γιατροί, ενώ το 2011 εγκρίθηκαν 681 προσλήψεις γιατρών, το 2012 δεν έγινε καμία πρόσληψη και το 2013 δόθηκαν 150 εγκρίσεις. Επιπλέον, σημειώνεται στην αιτιολογική ότι η διάταξη εφαρμόζεται ήδη σε νοσοκομεία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής. Πριν από περίπου ένα μήνα, η συγκεκριμένη διάταξη είχε συμπεριληφθεί σε προσχέδιο νόμου του αναπληρωτή υπουργού για τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες το οποίο, ωστόσο, δεν κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Τότε, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είχε τοποθετηθεί αρνητικά στην προώθηση αυτής της διάταξης -εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης- ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα υπάρξει. Ωστόσο χθες και η συγκεκριμένη τροπολογία έλαβε την έγκριση του υπουργού.

Την κάθετη διαφωνία του στη συγκεκριμένη τροπολογία εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνστ. Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης του σ/ν στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι δεν βοηθά στον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος τους επιστήμονες και την ανεργία.

Ως λύση σε εντελώς λάθος κατεύθυνση χαρακτήρισε την τροπολογία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόκληση» σ’ ένα γηρασμένο ΕΣΥ, την ώρα που η χώρα έχει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο μεταναστεύει στο εξωτερικό. H τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος με δήλωσή του κατηγορεί ευθέως τον κ. Γρηγοράκο ότι προωθεί «ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του». Οπως αναφέρει ο κ. Βαρνάβας, «σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας είναι τα 65 έτη. Τουναντίον η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67, με αποτέλεσμα να κρατά το ΕΣΥ το γερασμένο δυναμικό και να διώχνει στην ξενιτιά τους νέους γιατρούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή