Από την ιδέα στη βιώσιμη επιχείρηση

Από την ιδέα στη βιώσιμη επιχείρηση

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δύσβατο αλλά συναρπαστικό δρόμο μετατροπής μιας καλής ιδέας σε μία βιώσιμη, λειτουργική επιχείρηση ανέδειξαν οι δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου Πειραιώς, σε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο IQbility, την επιχειρηματική θερμοκοιτίδα την οποία διαχειρίζονται από κοινού το PJ Tech Catalyst (που εντάσσεται στο κοινοτικό πρόγραμμα JEREMIE) και η Quest, στα κεντρικά γραφεία της δεύτερης στην Καλλιθέα. Οι νέοι επιχειρηματίες -άνδρες, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας- μίλησαν με ενθουσιασμό για τα σχέδιά τους και με ευγνωμοσύνη, αλλά και κάποιες πινελιές κριτικής για το fund που τις χρηματοδότησε. Η ορολογία του κλάδου, στην πρωτότυπη αγγλική (boot-strapping, mentoring, traction, complexities σε operations κ.ο.κ.) κυριαρχούσε στις παρεμβάσεις τους.

«Εχουμε ξεπεράσει τα 1.000 καταστήματα που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες μας» δήλωσε στο ακροατήριο ο Φάνης Κουτουβέλης, ιδρυτής της Intale. Η τεσσάρων ετών εταιρεία, γνωστή στην αρχή ως i-kiosk, παρέχει υπηρεσίες μηχανοργάνωσης για μικρά καταστήματα λιανικής και προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015, 7 στα 10 τέτοια καταστήματα που είναι μηχανοργανωμένα θα χρησιμοποιούν δικές της εφαρμογές. Εχει λάβει ώς σήμερα δύο γύρους χρηματοδότησης, με επενδυτές το PJ αλλά και ιδιώτες «αγγέλους», συνολικού ύψους 700.000 ευρώ. Οπως φανέρωσε ο κ. Κουτουβέλης, το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ συνδέεται με τη διερεύνηση νέου χρηματοδοτικού γύρου.

«Μεγάλο πανεπιστήμιο» χαρακτήρισε την εμπειρία επώασης εταιρικών δομών ο Στάθης Κουτσογιώργος, επικεφαλής της Radiojar, που παρέχει μία τεχνολογική πλατφόρμα για τη διαδικτυακή μετάδοση ραδιοφωνικών εκπομπών. Η αρχική «ομίχλη» σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας «ξεκαθάρισε, με τη βοήθεια των advisors (επενδυτικών συμβούλων που παρέχει το PJ)», σημείωσε ο κ. Κουτσογιώργος, μιλώντας για την πολλά υποσχόμενη πορεία της εταιρείας στις ΗΠΑ, που είναι «η μεγαλύτερή μας αγορά».

Ο Ακης Λαοπόδης, διευθύνων σύμβουλος της Offerial, της πρώτης ομάδας που χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της IQbility, έδωσε μία εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μία start-up στην προσπάθειά της να ανδρωθεί. Οπως είπε, ο ίδιος διακατέχεται από άρνηση -«denial», όπως το έθεσε- σε σχέση με τη χρηματοοικονομική οργάνωση, κάτι που σήμαινε ότι για μία περίοδο, η εταιρεία «έμεινε εννιά μήνες χωρίς λεφτά». Σήμερα, ωστόσο, η Offerial -την οποία ο κ. Λαοπόδης χαρακτήρισε την πιο προσηλωμένη στην έρευνα απ’ όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπου «η λέξη “πείραμα” ακούγεται οκτώ φορές τη μέρα»- ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. «Ολα τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε παρουσιάζουν αύξηση κρατήσεων από 10-90%», σημείωσε.

Διασύνδεση με έρευνα

Η διασύνδεση των καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων με τα κέντρα έρευνας της χώρας είναι ένα ακόμα κρίσιμο ζητούμενο το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο οικοσύστημα των start-ups. Η κλίμακα είναι ακόμα πολύ μικρή, αλλά είναι μια αρχή. Η e-NIOS, η τελευταία από τις δέκα επενδύσεις του PJ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιοπληροφορικής (μελέτη και επεξεργασία βιολογικών δεδομένων), προέκυψε από ερευνητικό εγχείρημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. «Εχουμε συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια, καθώς και με τα δύο τεχνολογικά ιδρύματα που είναι ιδιωτικού δικαίου, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς» δήλωσε ο επικεφαλής του PJ Tech Catalyst Fund Λουκάς Πηλίτσης.

Ανάγκη να υπάρξουν επενδυτικές δομές στην Ελλάδα

Η εκδήλωση της Παρασκευής είχε διπλό σκοπό: τον εορτασμό δύο ετών λειτουργίας του PJ και την ανακοίνωση αποχώρησης του κ. Πηλίτση, καθώς και ενός ακόμα στελέχους, του Μιχάλη Δημητρόπουλου. Ο κ. Πηλίτσης, με πολυετή επενδυτική εμπειρία στο εξωτερικό, θα δραστηριοποιηθεί σε νέο σχήμα που θα ασχολείται με εταιρείες σε πιο ώριμο στάδιο ανάπτυξης, που αναζητούν κεφάλαια της τάξης των 5-15 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων πριν από την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν στην Ελλάδα επενδυτικές δομές που καλύπτουν την ανάγκη για τέτοιου είδους επενδύσεις, που αναβαθμίζουν την κλίμακα λειτουργίας μιας εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πηλίτση, το fund της Πειραιώς έχει εξετάσει ώς τώρα πάνω από 500 ομάδες, σε διάφορα στάδια πρώιμης ανάπτυξης και έχει επενδύσει 4,5 εκατ. ευρώ. Εκτός από τις δέκα εταιρείες τις οποίες έχει ήδη χρηματοδοτήσει, έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις για δύο ακόμα (μένει να οριστικοποιηθούν τα έγγραφα). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για νέες επενδύσεις για όλα τα JEREMIE funds είναι η 31.12.2015. Μετά την ημερομηνία αυτή θα μπορούν μόνο να επενδύσουν εκ νέου σε εταιρείες τις οποίες έχουν ήδη χρηματοδοτήσει.

Η IQbility επί του παρόντος παρέχει χώρους γραφείων και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τέσσερις start-ups, στις οποίες διαθέτει και μετοχικό μερίδιο που φτάνει το 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή