Δύο στους δέκα Ελληνες έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης φέτος

Δύο στους δέκα Ελληνες έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης φέτος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έναντι της γρίπης. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών για τον εμβολιασμό και τον μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω επιπλοκών γρίπης που καταγράφηκαν πέρυσι -145 συνολικά- μόλις δύο στους δέκα Ελληνες έχουν κάνει το εμβόλιο εφέτος. Για τους υπόλοιπους, η βασική δικαιολογία είναι ότι «δεν έχουν πειστεί».

Χωρίς δικαιολογία, όμως, είναι οι γιατροί που σε ποσοστό 55% δεν έχουν κάνει φέτος εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μία από τις βασικές ομάδες κρίσιμης σημασίας για εμβολιασμό, με γνώμονα την προστασία των ασθενών. Μάλιστα, σχεδόν ένας στους δέκα γιατρούς όχι απλώς δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά έχει και αρνητική άποψη για τον τακτικό εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης!

Ειδικότερα, όπως κατέγραψαν έρευνες για την εμβολιαστική κάλυψη σε γενικό πληθυσμό (δείγμα 2.028 άτομα), γιατρούς (1.077) και φαρμακοποιούς (766), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που διεξήχθησαν το διάστημα 12-23 Δεκεμβρίου 2014, το 22,2% των ερωτηθέντων πολιτών έχουν κάνει εφέτος εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Οσοι δεν εμβολιάστηκαν ανέφεραν σε ποσοστό 50,4% ότι δεν είχαν πειστεί και μόλις το 9,6% είπε ότι δεν γνώριζε ότι συστήνεται. Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,5%) δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, έναντι του 15,8% που ανέφερε ότι κάνει το εμβόλιο κάθε χρόνο. Αρνητική στάση έναντι του εμβολιασμού έχει το 33,2% των ερωτηθέντων.

Το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο δήλωσε ότι έκανε εφέτος το 45,3% των γιατρών, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (27,3%) δεν έχει κάνει ποτέ εμβόλιο. Στην ερώτηση «για ποιον λόγο δεν εμβολιασθήκατε;», οι γιατροί απάντησαν ότι δεν χρειάζεται… Κακή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 12,4% των γιατρών συστήνει τον εμβολιασμό μόνο σε υπερήλικες! Επάρκεια εμβολίων δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών (92,3%). Εφέτος εμβολιάστηκε το 33% των φαρμακοποιών που έχουν και την πλέον θετική άποψη για τον εμβολιασμό (95,9%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είμαστε προ των πυλών της περιόδου έξαρσης της γρίπης και ήδη έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά κρούσματα της νόσου με εισαγωγή σε εντατική και δύο θάνατοι. Εκκληση στους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι, να εμβολιαστούν απευθύνει μέσω της «Κ» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού, που δηλώνει ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να εμβολιασθεί εγκαίρως ο πληθυσμός». Η κ. Κρεμαστινού εστιάζει και στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας, αφενός διότι μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε ευπαθείς ομάδες, αφετέρου διότι εάν νοσήσει χάνεται απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό από τις μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή