Χρονοβόρα η διαδικασία αναγνώρισης ξένων πτυχίων

Χρονοβόρα η διαδικασία αναγνώρισης ξένων πτυχίων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μήνες χρειάζεται ο ΔΟΑΤΑΠ -ο αρμόδιος για την αναγνώριση ξένων πτυχίων οργανισμός, ο οποίος αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ- για να αποφανθεί επί της ακαδημαϊκής αναγνώρισης ενός πτυχίου από πανεπιστήμιο χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, που αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια των πανεπιστημίων να ανοίξουν τις πύλες τους σε ξένους φοιτητές, αναζητώντας νέους πόρους εν μέσω δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, το Τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα στα Χανιά δημιούργησε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη «Μηχανική πετρελαίου», όπως είναι ο τίτλος του. Το ενδιαφέρον εύλογο και μεγάλο από Ελληνες, με δεδομένη την προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου να αναζητήσουν πετρέλαιο στο υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο τους. Από την άλλη, ενδιαφέρον υπήρξε και από φοιτητές χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Συγκεκριμένα, για τις 20 θέσεις που προσέφερε το Τμήμα υπεβλήθησαν 93 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 9 από πτυχιούχους από Νιγηρία (3), Αίγυπτο (2) και Ιράν, Ιράκ, Ναμίμπια και Πακιστάν (μία αίτηση από κάθε χώρα). Μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν απόφοιτοι του ΕΜΠ και όλων των πολυτεχνικών Σχολών της χώρας (μηχανολόγοι, μεταλλειολόγοι, πολιτικοί και χημικοί μηχανικοί).

Το ενδιαφέρον των φοιτητών από τις χώρες εκτός Ε.Ε. κρίνεται σημαντικό, με δεδομένο μάλιστα ότι, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πασσαδάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα και διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος, «η προκήρυξη των θέσεων έγινε την άνοιξη του 2014, χωρίς να διαδοθεί ιδιαίτερα, ούτε καν από τις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Οπως λέει ο κ. Πασσαδάκης, πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό με αυτό το αντικείμενο σε Πολυτεχνείο ή Πανεπιστήμιο της χώρας, που εστιάζει στον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαίου. Το μεταπτυχιακό έχει διάρκεια ενός έτους εντατικών σπουδών και είναι χωρίς δίδακτρα για τους φοιτητές από την Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε. Βέβαια, για εκείνους από τρίτες χώρες υπάρχουν δίδακτρα 3.000 ευρώ για όλο το πρόγραμμα.

Τελικά, ύστερα από την αξιολόγηση των 93 αιτήσεων, μεταξύ των 20 που προκρίθηκαν, έγιναν δεκτοί δύο φοιτητές από τη Νιγηρία, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να έλθουν στα Χανιά για λόγους άσχετους με το Πολυτεχνείο. Η σχολή σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη χώρα κάθε φοιτητή που υπέβαλε αίτηση, ήλεγξε τη γνησιότητα κάθε πτυχίου. Ομως, η απαραίτητη ακαδημαϊκή αναγνώριση και ισοτιμία κάθε πτυχίου πρέπει να περάσει από το ΔΟΑΤΑΠ, που χρειάζεται περί τους πέντε μήνες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει επίσημη λίστα αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι σύντομη «αποφεύγοντας» γραφειοκρατικούς δαιδάλους, αλλά και ουσιαστική καθώς γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε βασικά ζητήματα σπουδών. «Διαπιστώνουμε ότι για το ένα τρίτο των προβλημάτων που ανακύπτουν στην Ελλάδα, σχεδόν τα μισά οφείλονται στη γραφειοκρατία» παρατηρεί ο κ. Πασσαδάκης.

Οι εστίες δεν επαρκούν

Παράλληλα, μείζον πρόβλημα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών από τα ελληνικά ΑΕΙ είναι και η έλλειψη εστιών για τη στέγαση των ξένων φοιτητών. Ενδεικτικά, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εστία με 85 κλίνες για τους 3.000 φοιτητές τους. Σε όλη τη χώρα οι 25 εστίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατίθενται από το κράτος σαφώς δεν επαρκούν, καθώς οι συνολικά 14.000 θέσεις μπορούν να δεχθούν μόλις το 9% των περίπου 150.000 προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους στέγη. Πόσο μάλλον, λοιπόν, για τους ξένους φοιτητές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή