«Πηγαίνετε εσείς, θα δω τι θα κάνω»

«Πηγαίνετε εσείς, θα δω τι θα κάνω»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λέτε να είναι στο αεροπλάνο; Και αν δεν είναι, θα είναι στο πλοίο ε; Τι ώρα φτάνει το πλοίο στον Πειραιά;» Η σύζυγος του τρίτου μάγειρα του «Norman Atlantic» Αλέξανδρου Τζουρτζιώτη βρισκόταν από νωρίς χθες το απόγευμα έξω από την πύλη της αεροπορικής βάσης της Ελευσίνας. Είχε να του μιλήσει από τις 11:30 το πρωί της Κυριακής, έκτοτε το κινητό του ήταν κλειστό. «Το τελευταίο πράγμα που μου είπε ήταν ότι φοβάται».

Ομως η είδηση ότι αργά χθες το βράδυ θα έφτανε στην Αθήνα C-130 με περίπου 40 διασωθέντες του ναυτικού δυστυχήματος είχε αναπτερώσει το ηθικό πολλών. Οι συγγενείς των επιβατών που είχαν συγκεντρωθεί στην Ελευσίνα έδιναν ο ένας κουράγιο στον άλλον, μοιραζόμενη η αγωνία τους, «εσείς δεν καταλαβαίνετε». Ο κ. Γιώργος Αντωνακόπουλος είχε στο πλοίο τους κουμπάρους και φίλους του. Το ζευγάρι είχε χωριστεί στο πλοίο. Ο άντρας είχε «διώξει» τη γυναίκα με το παιδί (είχε ειδικές ανάγκες) με το ελικόπτερο. Οταν εκείνη του έκανε νεύμα να ανέβει κι ο ίδιος, αρνήθηκε. «Πηγαίνετε εσείς, εγώ θα δω τι θα κάνω» της έγνεψε. Προηγούνταν άλλες γυναίκες και παιδιά. Εκανε το σωστό, όμως η τύχη του αγνοείται από τότε. Πρόκειται για τον αγνοούμενο Γιώργο Κεραμά. «Δεν είναι καν μέσα στη λίστα των επιβαινόντων», έλεγε χθες ο κουμπάρος του περιμένοντας τη σύζυγο του αγνοούμενου, Βασιλική Ταυριζέλου, να καταφθάσει με το C-130. «Αν ξέρει κανείς κάτι…», ψέλλισε.

«Μην ανησυχείς» τον καθησύχαζαν οι άλλοι παρά τη δική τους αγωνία. «Το παιδί είναι δύτης, θα τα καταφέρει», του έλεγαν. Τόσες ώρες εκεί, είχαν πια ο ένας μάθει όλες τις λεπτομέρειες για την ιστορία του άλλου.

Πιο πέρα ένας κύριος κάπνιζε με μανία. Ηταν πιο ήσυχος από τους υπόλοιπους, αφού είχε νέα από τους ανθρώπους του, αλλά τα σημάδια της αγωνίας των προηγούμενων ωρών ήταν εμφανή στο πρόσωπό του. Είχε τον 37χρονο γιο του στο πλοίο, που ταξίδευε μαζί με την κοπέλα του. Θα περνούσαν τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό. Είχε μιλήσει μαζί τους, ήταν και οι δύο καλά. «Η φωτιά τούς πέτυχε ενώ ήταν στο σαλόνι. Αμέσως έτρεξαν στο κατάστρωμα να σωθούν. Ευτυχώς τα κατάφεραν», είπε πριν βάλει τα κλάματα.

Ποιος περίμενε αυτήν την πίκρα τα φετινά Χριστούγεννα; Η κ. Μάρθα Βρανά έκλαιγε με λυγμούς στο τηλέφωνο. Ο γιος της, 52 ετών, βρισκόταν κι αυτός στο πλοίο. Είναι λογιστής, εργάζεται στην ΑΝΕΚ εδώ και πολλά χρόνια. «Ψυχορραγούμε συνέχεια, είμαστε δύο μέρες άυπνοι, δεν έχουμε φάει, στεκόμαστε πάνω από ένα τηλέφωνο περιμένοντας οποιοδήποτε νέο», λέει στην «Κ». Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε καταστεί δυνατή οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Αναστάση. Είχε όμως μάθει από γνωστούς ότι παρέμενε ακόμα στο πλοίο, θέλει να πιστεύει ότι διασώθηκε από τους τελευταίους. «Ο,τι και να σας πω είναι λίγο. Υποφέρουμε. Και θα υποφέρουμε μέχρι να ακούσουμε τη φωνή του παιδιού μας». Ο συνονόματός του, πάντως, Αναστάσιος Δημητρακόπουλος, φαίνεται ότι είναι καλά. Επικοινώνησε με τη γυναίκα του Αγλαΐα στις 5.20 το απόγευμα της Κυριακής. Ηταν τρομοκρατημένος, αλλά ήταν σώος. «Δυο κουβέντες προλάβαμε να πούμε, αλλά πάλι καλά» είπε η ίδια στην «Κ». «Περιμένουμε…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, χθες ο γιος και η σύζυγος του Γιώργου Δούλη, του «πρώτου νεκρού» του πλοίου, δεν αναγνώρισαν τον άνθρωπό τους στη σορό που τους επέδειξαν οι ιταλικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή