Στον αέρα η διαχείριση σκουπιδιών

Στον αέρα η διαχείριση σκουπιδιών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tέλος στην κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που είχαν δρομολογηθεί σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα, Ανω Λιόσια επέβαλε χθες ο

Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ – φορέας αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων). Η εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), ύστερα από σχετική εισήγηση της προέδρου του, περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση της κ. Δούρου ψήφισαν και οι εκπρόσωποι Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην επταμελή εκτελεστική επιτροπή, ο νυν δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς και ο πρώην δήμαρχος Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης, αντίστοιχα.

Χωρίς ρήτρα

Η ακύρωση της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων δεν επιφέρει την επιβολή οποιασδήποτε ρήτρας, καθώς οι διαγωνισμοί βρίσκονται στο β΄ στάδιο όπου οι εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί (έως επτά για κάθε εργοστάσιο) θα κατέληγαν στο οριστικό σχέδιο. Η περιφερειάρχης Αττικής στη συνεδρίαση του Συνδέσμου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διερευνά καταγγελίες των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον διαγωνισμό στις οποίες μάλιστα η ίδια εκλήθη να απαντήσει έως το τέλος του έτους. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε άμεσα την ακύρωση των διαγωνισμών για τα εργοστάσια. Πάντως, για μια ακόμα φορά η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται στον αέρα, καθώς θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί εναλλακτική λύση. «Ο καθένας παίρνει την ευθύνη των πράξεών του» τονίζει ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Διευκρινίζει ότι το μοντέλο ΣΔΙΤ που έχει επιλεγεί, έχει ήδη προχωρήσει σε επτά περιοχές και αποτελεί λύση για την εξεύρεση κονδυλίων. «Η ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ομως στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν πολλοί πόροι για ανάλογα έργα. Από την άλλη οι κρατικοί πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι για να αντιμετωπιστούν μεγάλες ανάγκες όπως αυτές της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής» επισημαίνει.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει μιλήσει για αλλαγές στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (η αναθεώρηση του οποίου επιβάλλεται από τη νομοθεσία), χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση προς το παρόν.

Η κ. Δούρου ζήτησε χθες από την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) την ακύρωση των διαγωνισμών, ανατρέποντας το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ καθώς, όπως υπογράμμισε, «το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση». Η κ. Δούρου ανέφερε στην εισήγησή της ότι «συνοπτικά το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ στη βάση των αρχών της πρόληψης, της εγγύτητας, της ασφαλούς διάθεσης των αποβλήτων, με σεβασμό στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες».

Ο νέος σχεδιασμός

Ο αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική πρέπει να έχει κατατεθεί έως την άνοιξη του 2015. Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, ανέφερε στην «Κ» ότι οι δήμαρχοι της Αττικής βλέπουν θετικά τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή