Συλλήψεις αλλοδαπών στο λιμάνι της Πάτρας

Συλλήψεις αλλοδαπών στο λιμάνι της Πάτρας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Τέσσερις αλλοδαπές και τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι της Πάτρας, δηλαδή την ημέρα που απέπλευσε το «Norman Atlantic», καθώς επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με το Λιμενικό και οι επτά συνελήφθησαν τις απογευματινές ώρες στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών, διότι κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων πριν από την επιβίβασή τους σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στελέχη του Λιμενικού τονίζουν ότι λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να αποτρέπεται η επιβίβαση αλλοδαπών στα πλοία χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ή κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό όχημα. Ομως, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι είναι πάντα απολύτως αποτελεσματικά. Αλλωστε, οι εκατοντάδες συλλήψεις αλλοδαπών το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, δείχνουν την «πίεση» που ασκείται από τα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες και την πιθανότητα κάποιοι αλλοδαποί να κατάφεραν να ταξιδέψουν χωρίς έγγραφα.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 1.100 μετανάστες έχουν συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2014 μέχρι και τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, διότι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλοία προς την Ιταλία, είτε με πλαστά έγραφα είτε κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό. Στο ίδιο διάστημα έχουν συλληφθεί 167 άτομα, που έχουν κατηγορηθεί ως διακινητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν αφγανικής και συριακής υπηκοότητας (395 Αφγανοί, 388 Σύριοι, 80 υπήκοοι Αλβανίας, 40 υπήκοοι Σουδάν, 27 Πακιστανοί, 25 υπήκοοι Ιράν, 19 Ιρακινοί, 19 υπήκοοι Ερυθραίας, 12 Σομαλοί κ.ά.). Με πλαστά έγγραφα συνελήφθησαν 331 Σύριοι, 79 Αλβανοί, 42 Αφγανοί, 19 Ιρακινοί, 19 Ιρανοί, 11 Πακιστανοί, οκτώ Νιγηριανοί κ.ά. Κρυφά επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς Ιταλία 354 Αφγανοί, 57 Σύριοι, 40 υπήκοοι Σουδάν, 16 Πακιστανοί, 40 υπήκοοι Σενεγάλης, 17 υπήκοοι Ερυθραίας, 16 υπήκοοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εννέα Σομαλοί κ.ά. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ως διακινητές είναι ελληνικής υπηκοότητας και συγκεκριμένα 23, ενώ συνελήφθησαν επίσης 19 Σύριοι, 17 υπήκοοι Βουλγαρίας 13 Αλβανοί, 13 Ιρακινοί, 12 υπήκοοι Ρουμανίας, 6 υπήκοοι Τουρκίας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή