Στο σκοτάδι οι αρχές, χάος με αγνοουμένους

Στο σκοτάδι οι αρχές, χάος με αγνοουμένους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας το «γαϊτανάκι» της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα έως αργά χθες το βράδυ να μην είναι σαφής και πέραν πάσης αμφιβολίας ο πραγματικός αριθμός των επιβαινόντων στο μοιραίο Norman Atlantic και συνεπώς να μην μπορεί να προσδιοριστεί ούτε ο αριθμός των αγνοουμένων. Στο μοναδικό στοιχείο που, δυστυχώς, συμφωνούσαν οι δύο πλευρές ήταν ο αριθμός των θυμάτων που έχει πλέον αυξηθεί σε 11, μεταξύ των οποίων τρεις Ιταλοί οδηγοί νταλίκας από τη Νάπολη και ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, 57 ετών, από την Ημαθία. Από τα 11 θύματα, τα δύο είναι γυναίκες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και η Ελληνική Ακτοφυλακή συνέχισαν χθες την προσπάθεια διασταύρωσης των λιστών διασωθέντων και επιβαινόντων, ώστε να δοθεί τέλος στην αγωνία των συγγενών, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Ναυτιλίας, οι Ελληνες διασωθέντες είναι 236 (από 201 που ήταν ο σχετικός αριθμός νωρίτερα μέσα στη μέρα), τη στιγμή που με βάση τη λίστα των επιβαινόντων, η οποία αναθεωρήθηκε από τη ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, ο συνολικός αριθμός των επιβατών ανέρχεται σε 475 (από 478 αρχικά). Εξ αυτών, τουλάχιστον οι 265 είναι Eλληνες (232 επιβάτες και 33 μέλη πληρώματος), αριθμός που εφόσον επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι οι αγνοούμενοι συμπολίτες μας είναι τουλάχιστον 29.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το Λιμενικό Σώμα, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η ταυτοποίηση των διασωθέντων και των θυμάτων και τόνισε ότι «ασχολούμαστε μόνο με τους Eλληνες επιβάτες. Δεν έχουμε στοιχεία για επιβάτες άλλων εθνικοτήτων του Norman Atlantic». Χθες το απόγευμα περί τις 20.00, κατέπλευσε στο Μπρίντιζι το πλοίο «Σαν Τζιόρτζιο», το οποίο μετέφερε το σύνολο των υπόλοιπων διασωθέντων (πάνω από 200 ανθρώπους). Σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 130 Ελληνες, 35 περισσότεροι από τις αρχικές πληροφορίες που είχαν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές, σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα του κομφούζιου που έχει επικρατήσει τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στην «Κ» αργά χθες το βράδυ εκπρόσωποι του υπ. Ναυτιλίας, μόλις αποβιβαστούν οι διασωθέντες θα πραγματοποιηθεί νέα ταυτοποίηση από στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία που έχουν μεταβεί στο λιμάνι.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα εντός της ημέρας, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η εισαγγελία του Μπάρι, που έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των επιβαινόντων στο Norman Atlantic ανερχόταν σε 499, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον τρεις παράνομοι μετανάστες. Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία ότι εντός του πλοίου είναι πιθανό να βρίσκονται περισσότεροι νεκροί. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε δήλωσε σε ιταλικά μέσα ότι ο εν λόγω αριθμός ήταν προϊόν εκτιμήσεων, δεδομένου ότι πέραν των τριών λαθρομεταναστών, εντοπίστηκαν και επιπλέον 18 επιβαίνοντες που δεν βρίσκονται στην επίσημη λίστα των επιβαινόντων. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να αμφισβητούν τη λίστα της ΑΝΕΚ Lines. Σημειωτέον ότι η τελευταία είχε ναυλώσει το Norman Atlantic για ένα μήνα λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στο δικό της πλοίο Hellas Spirit.

Απόφαση για οχήματα

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα υπεγράφη απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται θέματα αντικατάστασης και οριστικής διαγραφής των αυτοκινήτων που βρίσκονταν εντός του Norman Atlantic. Για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης επιτρέπεται η αντικατάσταση χωρίς την υποχρέωση υποβολής αποτυπωμάτων των αριθμών πλαισίων και χωρίς την υποχρέωση καταβολής των παραβόλων που απαιτούνται για την αντικατάσταση των πινακίδων. Επίσης, για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η αντικατάστασή τους χωρίς την υποχρέωση υποβολής ανάλογου με το μεικτό βάρος ύψος ακαθαρίστων εσόδων. Επίσης ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, με την οποία του ζητεί την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αυτών, ή σε περίπτωση καταβολής την επιστροφή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή