Εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα αιτία και τις συνθήκες του τραγικού ναυτικού δυστυχήματος νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής στην Αδριατική διατάχθηκε, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, από την Εισαγγελία Πειραιά.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τζήβα, έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα, η οποία θα διενεργηθεί με την εποπτεία της από το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές συνθήκες του τραγικού συμβάντος και να καταλογιστούν ευθύνες για τουλάχιστον δύο κακουργήματα:

• Διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων και από την οποία επήλθαν θάνατοι.

• Εμπρησμό με τις ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις.

Η έρευνα διενεργείται από τις εισαγγελικές αρχές του Πειραιά καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, αυτές είναι αρμόδιες για ναυτικά δυστυχήματα όταν σε αυτά εμπλέκονται πλοία υπό ξένη σημαία (το εν λόγω πλοίο, το «Norman Atlantic», ήταν υπό ιταλική σημαία).

Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες που διαθέτει η Εισαγγελία Πειραιά για το αξιόπλοο του πλοίου, αυτό είχε υποστεί γενική επιθεώρηση από τον νηογνώμονα της Ιταλίας, ενώ το Λιμεναρχείο Πατρών ενημέρωσε την Εισαγγελία Πειραιά ότι το πλοίο είχε ελεγχθεί για τελευταία φορά στις 19 Δεκεμβρίου χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, παρά μόνο ορισμένες δυσλειτουργίες με το κλείσιμο σε κάποιες πόρτες, που όμως αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμεναρχείου Πατρών, το πλοίο είχε ελεγχθεί άλλες τρεις φορές πρόσφατα και δεν είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις στη φόρτωσή του.

Ανάλογη ενημέρωση έχει ζητήσει η Εισαγγελία και από τις λιμενικές αρχές της Ηγουμενίτσας, όπου το πλοίο πέρασε και επιβίβασε κόσμο και οχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή