«Οχι» της Αττικό Μετρό σε διάλυση της σύμβασης

«Οχι» της Αττικό Μετρό σε διάλυση της σύμβασης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορριπτική, όπως αναμενόταν, ήταν η απάντηση της Αττικό Μετρό στο αίτημα του εργολάβου του μετρό Θεσσαλονίκης για διάλυση της σύμβασης. Η εταιρεία καλεί τον ιδιώτη να συνεχίσει το έργο «για ουσιαστικούς και νομικούς λόγους». Και υπόσχεται ότι θα διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες. Πλέον απομένει η τελική απάντηση του εργολάβου, που θα καθορίσει τη διάλυση ή μη της σύμβασης.

Η Αττικό Μετρό τοποθετήθηκε χθες με μια λιτή ανακοίνωση. Οπως αναφέρει, «η διευθύνουσα υπηρεσία απέρριψε την αίτηση διάλυσης της σύμβασης για ουσιαστικούς και νομικούς λόγους. Ταυτόχρονα, καλεί την κοινοπραξία να συνεχίσει τις εργασίες όπως επιβάλλεται από τον νόμο, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών θεμάτων και ειδικά αυτών που οφείλονται στην παρέλευση της οριακής προθεσμίας του έργου».

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς η Αττικό Μετρό είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Χαρακτηριστικά, όπως είχε δηλώσει στην «Κ» στις 18 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας, το Δημόσιο επιθυμεί τη συνέχιση του έργου. «Δεν θα δεχθούμε συζήτηση για τα θέματα που έχουν ήδη παραπεμφθεί σε διαιτησία. Μπορούμε να συζητήσουμε με την κοινοπραξία για πιθανές διαφοροποιήσεις στο υπολειπόμενο έργο, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν με συμπληρωματική σύμβαση», είχε αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, η Αττικό Μετρό θα δεχθεί να καλύψει μόνο ό,τι θεωρεί ότι ο ανάδοχος δικαιούται, όπως τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών, τις δύο ενάρξεις λειτουργίας του έργου (χωρίς τον σταθμό «Βενιζέλου» και με τον σταθμό αργότερα), την κάλυψη της επέκτασης ασφαλιστηρίων κ.λπ. Η συνέχιση του έργου θα μπορούσε να γίνει μέσω συμπληρωματικής σύμβασης ή της ανάθεσης επιπλέον έκτακτων εργασιών, αλλά πάντα υπό τη σκέπη της αρχικής σύμβασης που υπεγράφη το 2006.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Μετά την αρνητική απάντηση της εταιρείας Αττικό Μετρό, αναμένεται πλέον η τοποθέτηση του εργολάβου. Αν επιμείνει, τότε θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες διάλυσης της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η επιμέτρηση του έργου από το Δημόσιο, με βάση την οποία θα οριστεί η αποζημίωση που δικαιούται ο ιδιώτης για συντελεσθείσες εργασίες. Και θα επαναδημοπρατηθεί το υπόλοιπο του έργου.

Αν ο εργολάβος δεχθεί τη συνέχιση του έργου, θα πρέπει να συναποφασιστεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα (ώστε το έργο να αποκτήσει επιτέλους έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης) και ποιο θα είναι το επιπρόσθετο κόστος του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή