ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

provlimata-se-oli-ti-chora-apo-tin-kakokairia-2061624

 Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, λόγω της έντονης χιονόπτωσης των δύο τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται αυτή την ώρα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών- Θηβας, από 30-ό χλμ, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και από το 4-ο χλμ, στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο επαρχιακό δίκτυο Μάνδρας- Ειδυλλίας που περιλαμβάνει την Ψάθα, το Πόρτο- Γερμενό, την Οινόη, τα Βίλια και το Αλεποχώρι.

Εξάλλου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από χθες στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Ν. Μάκρης, στο ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης «414», έως τη διασταύρωση Αγ. Πέτρου, στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ ως το Καζίνο, στη λεωφόρο Φυλής στο ύψος της Μονής Κλειστών και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας- Δερβενοχωρίων.

Χαμηλές θερμοκρασίες κοντά και κάτω του μηδενός εξακολουθούν να επικρατούν στη Β. Ελλάδα, με ανέμους μικρότερης έντασης σε σχέση με τις πρωινές ώρες να πνέουν κατά τόπους από βόρεια διεύθυνση, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει από το πρωί η κατάσταση σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που έχουν καλυφθεί από παγετό.

Δριμύτερο είναι το ψύχος στη Δυτική Μακεδονία, με το θερμόμετρο να δείχνει στις πόλεις από – 8 έως – 4 βαθμούς και στα ορεινά και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου. Στη Φλώρινα και στην Καστοριά αυτή την ώρα το θερμόμετρο δείχνει τους -8, στην Κοζάνη -7, στο Κιλκίς -3, στην Ορεστιάδα -3, στις Σέρρες -2, στη Θεσσαλονίκη 0 και στο Βόλο 3 βαθμούς.

Κλειστή είναι λόγω του παγετού από το 22ο έως το 28ο χλμ. η εθνική οδός Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, καθώς και στο νομό Λαρίσης, οι επαρχιακές οδοί Ελάφου – Σκλήθρου και από την Καλλιπεύκη ως τα όρια του νομού Πιερίας. Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας εξακολουθούν να ισχύουν για φορτηγά με φορτίο άνω των 3,5 τόνων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι, παγετός) σε ένα τμήμα της Εγνατίας από τα Βαφέϊκα ως τον Ίασμο Ροδόπης (524-545χλμ.) και σε σημείο του δρόμου Βόλου – Ζαγοράς στον άνω κλάδο του. Η κίνηση των βαρέων οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων, στην πρώτη περίπτωση από την παλιά εθνική οδό Ξάνθης – Κομοτηνής και στη δεύτερη από τον κάτω κλάδο Βόλου – Ζαγοράς.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στην εθνική οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Αμυνταίου, στην εθνική οδό Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από 14ο –22ο χλμ. και Καστοριάς-Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από 25ο – 31ο χλμ ., στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 90ο ως το 115ο χλμ., Κατερίνης – Ελασσόνας από το 22ο έως το 42ο χλμ. , στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης, μέσω Καστανιάς, καθώς και στο νομό Χαλκιδικής, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Αρναία – Ταξιάρχης) και μέσω Χολομώντα. Επίσης, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε πολλές επαρχιακές οδούς καθώς και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τέλος, στο Κιλκίς παραμένει κλειστή η επαρχιακή οδός οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου, στη διάβαση Ξηρομέρου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και στη Ροδόπη λόγω υπερχείλισης υδάτων διακόπηκε η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα – Λισσός στο ύψος Αρριανών, Έβρενου – Ιασίου – Αετοκορυφή – Διώνη και Στρύμης – Λοφαρίου.

Μετά τις 22:00 ο απόπλους

 Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Από το λιμάνι του Πειραιά τα πλοία για την Κρήτη αντί 9 το βράδυ θα αναχωρήσουν μετά τις 10, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.
Κλειστή παραμένει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο και Βόλος-Σποράδες ενώ το δρομολόγιο Κεραμωτή Καβάλας – Θάσου εκτελείται κανονικά.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

 Σε Ιωάννινα, Χανιά, Μυτιλήνη και περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας, κυρίως από πτώση δέντρων σε κολώνες του δικτύου.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις τρεις περιοχές εκτός Αττικής οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες και στο δίκτυο μέσης τάσης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα εκτεταμένες περιοχές. Η λειτουργία του δικτύου μέσης τάσης έχει αποκατασταθεί, παραμένουν ωστόσο χωρίς ρεύμα οικισμοί και χωριά λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.

Για τη βλάβη στο Πόρτο Γερμενό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να προσεγγίσουν τα συνεργεία των τεχνικών τα σημεία όπου έχουν πέσει κολώνες.

Δεκάδες μεμονωμένα προβλήματα εντοπίζονται και σε περιοχές των Βορείων Προαστείων που αποκαθίστανται σταδιακά.