Αναστολή προσλήψεων και ανάκληση αδειών

Αναστολή προσλήψεων και ανάκληση αδειών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» το Δημόσιο ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Σε εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προβλέπονται η αναστολή των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών, η ανάκληση και η απαγόρευση χορήγησης αδειών, ενώ στους υπαλλήλους δίνονται διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Τα παραπάνω ισχύουν μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Εξαιρούνται οι πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας (άρθρο 100 του ν.3528 / 2007) και αργίας, καθώς και οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση. Εξαιρούνται επίσης οι μετακλητοί υπάλληλοι, το προσωπικό των υπηρεσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Επίσης, σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί άδεια απουσίας σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς. Ειδική άδεια απουσίας θα λάβουν και δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο μεταξύ, σε αγώνα δρόμου αποδύονται οι εμπλεκόμενοι στην εκλογική διαδικασία. Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την αποστολή των εκλογικών καταστάσεων των στρατιωτικών που θα ψηφίσουν στον εκάστοτε πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας. Αντίστοιχα, έως την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου πρέπει να έχουν δηλωθεί ονόματα και εμβλήματα των υποψηφίων κομμάτων στον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, όπως και να δηλωθούν πιθανοί συνδυασμοί συνεργαζόμενων κομμάτων. Την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία για πρόταση υποψηφίων, όπως και η προθεσμία παραίτησης δημοσίων λειτουργών και υπάλληλων και στρατιωτικών που θέλουν να πολιτευθούν. Την επομένη θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι, θα «κλείσουν» οι ονομαστικοί κατάλογοι των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων που θα εργαστούν στην εκλογική διαδικασία και θα «παγιωθούν» από τους αντιπεριφερειάρχες τα εκλογικά τμήματα. Εως τις 12 του μηνός θα πρέπει να κατατεθούν στον Αρειο Πάγο οι συνδυασμοί των κομμάτων, μέχρι τις 15/1 θα κληρωθούν οι εφορευτικές επιτροπές, τα μέλη των οποίων θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 19/1. Τέλος, στις 24/1 λήγει η προθεσμία για αλλαγή του εκλογικού τμήματος, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανωτέρας βίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διάβημα προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να τροποποιηθεί με προεδρικό διάταγμα η σχετική διάταξη και να ανοίξουν οι εκλογικοί κατάλογοι το α΄ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ώστε να εγγραφούν σε αυτούς οι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ετών, προκειμένου να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή