Σε ισχύ μικρές μειώσεις στις τιμές των διοδίων

Σε ισχύ μικρές μειώσεις στις τιμές των διοδίων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές μειώσεις στα διόδια των εθνικών οδών ξεκίνησε η χρονιά για τους οδηγούς. Οι μειώσεις οφείλονται στον αρνητικό πληθωρισμό, καθώς το ύψος των διοδίων υπόκειται σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις αρχές κάθε έτους. Οι τιμές των διοδίων αναμένεται να αυξηθούν και πάλι από τις αρχές του 2016, σε όσα οδικά τμήματα παραδοθούν.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κοινοπραξίες Νέα Οδός και Κεντρική Οδός ανακοίνωσαν και αυτές με τη σειρά τους τον νέο τιμοκατάλογο των διοδίων, με μειώσεις από 0,15 έως 0,30 ευρώ. Συγκεκριμένα, η διέλευση ενός Ι.Χ. από τα διόδια Αφιδνών κοστίζει από την 1η Ιανουαρίου 3,30 ευρώ, από τα διόδια Θήβας 3,85 ευρώ, από τα διόδια Τραγάνας 3,85 ευρώ και από τα διόδια Αγίας Τριάδας 1,63 ευρώ. Ετσι, μετά την αναπροσαρμογή, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει σε διόδια ένας οδηγός Ι.Χ. για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη υπολογίζεται πλέον στα 28,95 ευρώ.

Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Εγνατία Οδό το σύνολο των 7 σταθμών για ένα Ι.Χ. κοστίζει 15,6 ευρώ, ενώ στην ε.ο. Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας 8,90 ευρώ, στην ε.ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας 9,40 ευρώ. Τέλος, στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου η διέλευση ενός Ι.Χ. κοστίζει 13,20 ευρώ, στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας 3 ευρώ και στην Αττική Οδό 2,80 ευρώ.

Οσον αφορά τους πέντε παραχωρημένους οδικούς άξονες, είναι η πρώτη χρονιά που γίνονται μειώσεις στις τιμές διοδίων, καθώς, όταν τα έργα είχαν σταματήσει, οι τιμές παρέμεναν σταθερές, ενώ με την επανέναρξη των έργων στα τέλη του 2013 αναπροσαρμόστηκαν (στις περισσότερες περιπτώσεις) στα επίπεδα που όριζαν οι αρχικές συμβάσεις. Οι τιμές των διοδίων θα αυξηθούν όμως το 2016, με την παράδοση των υπολειπομένων τμημάτων των 5 παραχωρημένων αυτοκινητοδρόμων. Την πιο υψηλή χρέωση (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) θα έχουν τα διόδια των Τεμπών και του Πλαταμώνα, όταν τεθούν σε λειτουργία οι σήραγγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή