Οι σχέσεις Ξηρού με μέλη των «Πυρήνων»

Οι σχέσεις Ξηρού με μέλη των «Πυρήνων»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού πέρυσι τον Ιανουάριο, τοποθετείται η έναρξη των σχέσεων και των… «διαβουλεύσεων» μεταξύ του Χριστόδουλου Ξηρού και των προφυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Το πόρισμα που συντάχθηκε κατά την πειθαρχική έρευνα που ακολούθησε την απόδρασή του, προ έτους, από τον Κορυδαλλό, είναι αποκαλυπτικό για τα «έργα και τις ημέρες» του «Μανόλη» της 17Ν και «δένει» απόλυτα με το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του 2014 που έκαναν Χριστόδουλος Ξηρός και «Πυρήνες» όντες έγκλειστοι.

Σύμφωνα, πάντως, με τις διωκτικές αρχές, οι σχέσεις Ξηρού – «Πυρήνων» δεν σταμάτησαν την Πρωτοχρονιά του 2014, καθώς οι «Πυρήνες» ήταν αυτοί που τον βοήθησαν όχι μόνο να διαφύγει αλλά και να παραμείνει επί ένα χρόνο «αφανής», παρέχοντάς του ό,τι χρειαζόταν για να σχεδιάσει το επόμενο χτύπημά του.

Σύμφωνα με τις Αρχές, μάλιστα, το σχεδιαζόμενο χτύπημα του Ξηρού ήταν αμιγώς «ανταποδοτικό», καθώς είχε στόχο την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού και την απελευθέρωση των εγκλείστων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ενδεικτική των σχέσεων «Πυρήνων» και Χριστόδουλου Ξηρού είναι και η μαρτυρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τον οποίο, «όταν απέδρασε ο Ξηρός, τα μέλη των “Πυρήνων” οργάνωσαν πάρτι μεταξύ τους προκειμένου να γιορτάσουν την επιτυχία του σχεδίου».

Σύμφωνα με την πειθαρχική έρευνα, ο Χριστόδουλος Ξηρός «πηγαινοερχόταν» στις πτέρυγες και ιδιαίτερα στην Α΄ -όπου κρατούνταν οι «Πυρήνες της Φωτιάς»- συνεχώς από τις 5.2.2011 έως τις 31.12.2013. «Δεν υπήρξε έστω ένας μήνας κατά τον οποίο δεν είχε μεταβεί στην Α΄ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες, οι είσοδοι είναι 23 φορές την ημέρα, πρωινές και απογευματινές ώρες, κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή», αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο επιβεβαίωσε τις μέχρι τότε «υποψίες» των διωκτικών αρχών ότι Ξηρός και «Πυρήνες» σχεδίαζαν την «επόμενη ημέρα» για το «αντάρτικο πόλης». Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επικινδυνότητας του Ξηρού υπήρχε εντολή του συμβουλίου των φυλακών να μη μετακινείται σε άλλες πτέρυγες, ωστόσο αυτό ακριβώς έπραττε με τις ευλογίες «αρχιφυλάκων και αρχιφυλακευόντων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα. «Καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5.11.2011 έως 31.12.2013 είχε επιτραπεί στον Χριστόδουλο Ξηρό να εισέρχεται στην Α΄ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατουμένους που διέμεναν σε αυτήν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως προς το πολυσυζητημένο περυσινό «πρωτοχρονιάτικο πάρτι» του Χριστόδουλου Ξηρού με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», σύμφωνα με την πειθαρχική έρευνα, δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενεπλάκησαν στη μετάβαση του βαρυποινίτη στην πτέρυγα των «Πυρήνων». Οι εν λόγω υπάλληλοι, όπως και επτά ακόμη αρχιφύλακες που ευθύνονται για το επί διετία «πηγαινέλα» του Ξηρού, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο. Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης είχαν τεθεί σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων τους ο αρχιφύλακας των φυλακών, τέσσερις υπάλληλοι που επί δύο χρόνια είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, καθώς και ο υπαρχιφύλακας που ήταν υπεύθυνος φύλαξης το βράδυ του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή