Ιατρικά συνέδρια βάσει… κανόνων

Ιατρικά συνέδρια βάσει… κανόνων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισιτήρια μόνο οικονομικής θέσης για τη μετακίνηση των γιατρών στον τόπο διεξαγωγής ενός συνεδρίου. Ανώτατο όριο τριών «επιχορηγούμενων» συμμετοχών σε συνέδριο στο εξωτερικό κατ’ έτος για κάθε γιατρό. Επιχορήγηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες ημερήσιου κόστους φιλοξενίας που δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ για συνέδρια εσωτερικού και τα 400 ευρώ για τα συνέδρια εξωτερικού. Υποχρεωτική κάλυψη εξόδων συμμετοχής και σε ειδικευόμενους γιατρούς σε ποσοστό τουλάχιστον 10% των επαγγελματιών υγείας που «επιχορηγούνται» για την παρουσία τους στο συνέδριο. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους κανόνες που περιγράφει η νέα «εγκύκλιος για τις επιστημονικές εκδηλώσεις» που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στα μέσα Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια να επικαιροποιήσει τις διαδικασίες που αφορούν στη διεξαγωγή των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα μας.

Tην ίδια στιγμή, ο ΕΟΦ έχει ξεκίνησει μία προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας «σε τόπο συνάντησης του διεθνούς ιατρικού κόσμου». Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διεθνών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 και το 2012, που τα αποτελέσματα ήταν μάλλον «πενιχρά». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, το 2011 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 6 συνέδρια και το 2012 ο αριθμός τους ανέβηκε στα 15. Το 2013, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 34 διεθνή συνέδρια, ενώ το 2014 ο αριθμός των διεθνών συνεδρίων που διενεργήθηκαν στη χώρα μας έως το τέλος Νοεμβρίου ξεπέρασε τα 50. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προσέλκυση διεθνών ιατρικών συνεδρίων, ο ΕΟΦ σε πρόσφατη ημερίδα απηύθυνε έκκληση προς τους ομογενείς γιατρούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό να γίνουν «πρεσβευτές υγείας», προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον, η ιστορία της, οι κλιματικές συνθήκες κ.ά.

Πάντως, στη νέα εγκύκλιο επαναλαμβάνονται οι οδηγίες ότι τα έξοδα φιλοξενίας των επαγγελματιών υγείας που συμμετέχουν σε συνέδριο θα πρέπει να είναι «εύλογα ως προς το επίπεδο και το κόστος τους σε σχέση με τις τιμές της αγοράς και σε σχέση με τον κύριο επιστημονικό στόχο της εκδήλωσης», ότι σαφώς δεν καλύπτονται έξοδα συνοδών και ότι «η φιλοξενία θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στον κύριο επιστημονικό στόχο της εκδήλωσης». Η εγκύκλιος ορίζει και τη διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων για αξιολόγηση – έγκριση διεξαγωγής συνεδρίων από ειδική εννεαμελή επιστημονική επιτροπή, καθώς και τις προϋποθέσεις για να λάβει ο επαγγελματίας υγείας που συμμετέχει στο συνέδριο μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης: να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 60% των ωρών του συνεδρίου, γεγονός που πιστοποιείται από το σκανάρισμα της κάρτας παρακολούθησης στην είσοδο της αίθουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή