Η λιβυκή κυβέρνηση βομβάρδισε το πλοίο

Η λιβυκή κυβέρνηση βομβάρδισε το πλοίο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολεμικά αεροσκάφη της αεροπορίας της Λιβύης αποδίδεται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η φονική αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε δεξαμενόπλοιο συμφερόντων του ομίλου Aegean, του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο θάνατος δύο μελών του πληρώματος, μεταξύ των οποίων κι ένας Ελληνας 29 ετών και ο τραυματισμός επιπλέον δύο.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλέστηκε χθες δηλώσεις του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, Αχμέντ Μεσμάρι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η επίθεση στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη, προήλθε από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι από πυρά ανταρτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο φαινόταν «ύποπτο» και απέφυγε να υποστεί έλεγχο κατά την προσέγγισή του στο λιμάνι. Οπως όμως ανέφερε αργότερα ο κ. Μεσμάρι στο πρακτορείο Ρόιτερς, το πλοίο μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στην Ντέρνα. «Στείλαμε γενική προειδοποίηση ώστε να μην αγκυροβολήσει κανένα πλοίο στο λιμάνι της Ντέρνα, χωρίς προηγούμενη άδεια», τόνισε ο ίδιος.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το πλοίο Araevo, το οποίο φέρει σημαία Λιβερίας και έχει ναυπηγηθεί το 1991, ήταν ναυλωμένο από την κρατική εταιρεία της Λιβύης National Oil Corporation (NOC), ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα – Ντέρνα επί σειρά ετών, χωρίς προβλήματα. Το πλοίο μετέφερε 12.600 τόνους αργού πετρελαίου. Στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα 26 ατόμων, μεταξύ των οποίων Φιλιππινέζοι και Ρουμάνοι. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, το πλοίο δεν έχει καταγράψει διαρροή καυσίμων και παραμένει αξιόπλοο, αν και με εκτεταμένες ζημιές. Ο βομβαρδισμός έγινε στην πλώρη του πλοίου.

Το υπ. Εξωτερικών προχώρησε χθες σε έντονο διάβημα προς την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, κάνοντας λόγο για «απρόκλητη και άνανδρη αεροπορική επίθεση στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Araevo».

Διερεύνηση

Σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός του άτυχου Ελληνα ναυτικού. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει, παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, τη διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, την ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και την καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο στη Λιβύη του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπερναντίνο Λεόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες η περιοχή της Ντέρνα είχε περάσει στον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν εγκαθιδρύσει δική τους κυβέρνηση στη χώρα, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολη, γεγονός που επέτεινε το ρίσκο προσέγγισης του πλοίου. Αλλωστε, τα λιμάνια της χώρας παραμένουν εστίες ταραχών και βομβιστικών ενεργειών επί σειρά εβδομάδων. Ωστόσο, επί του παρόντος, το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχεδιάζει να λάβει κάποιου είδους προληπτικά μέτρα, π.χ. μέσω της έκδοσης κάποιας οδηγίας/σύστασης ενάντια στην πραγματοποίηση ταξιδιών ή άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή από Ελληνες πολίτες και ελληνικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή