Δεν υπάρχουν άλλοι Ελληνες τραυματίες σε ιταλικά νοσοκομεία

Δεν υπάρχουν άλλοι Ελληνες τραυματίες σε ιταλικά νοσοκομεία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές ακόμα μέρες, πιθανώς κι εβδομάδες θα χρειαστούν έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος στο επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic», μετά τη φωτιά που ξέσπασε την προηγούμενη Κυριακή 28 Δεκεμβρίου τα ξημερώματα. Αλλωστε, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιταλικών και ελληνικών αρχών για τον αριθμό των αγνοουμένων, καθώς οι μεν Ιταλοί αμφισβητούν την εγκυρότητα της λίστας των επιβατών (474 επιβάτες και πλήρωμα), οι δε Ελληνες κάνουν λόγο για αδικαιολόγητα λάθη των ιταλικών αρχών στη διατύπωση των ονομάτων κατά την ταυτοποίηση των διασωθέντων, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ως διασωθέντες άνθρωποι που δεν βρίσκονται στη λίστα των επιβατών.

Ανεξάρτητα πάντως από τα λάθη, η ουσία είναι ότι μέχρι στιγμής εξαιτίας της πυρκαγιάς βρήκαν τον θάνατο εννιά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες. Ο τρίτος Ελληνας που ταυτοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής είναι ο Γεράσιμος Καζαντζίδης. Επιπλέον 18 είναι οι αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι μισοί είναι επίσης Ελληνες. Το Σαββατοκύριακο μετέβησαν στην Ιταλία οι συγγενείς των εννιά Ελλήνων αγνοουμένων και με τη βοήθεια εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, ήρθαν σε επαφή με τις νομαρχίες του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε, προκειμένου να αναζητήσουν τους συγγενείς τους στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Απουλίας. Ωστόσο, οι νομαρχίες τους ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλοι Ελληνες τραυματίες στα εν λόγω νοσοκομεία. Δεν αποκλείεται να επιτραπεί στους συγγενείς να προσεγγίσουν το «Norman Atlantic» χωρίς όμως να μπορέσουν να ανέβουν σε αυτό.

Αν πάντως ευσταθεί ότι δεν νοσηλεύονται άλλοι Ελληνες τραυματίες στην Ιταλία, σημαίνει ότι είτε οι άνθρωποι αυτοί παρασύρθηκαν από τα κύματα, είτε βρίσκονται ακόμα σε κάποιο σημείο του γκαράζ του «Norman Atlantic», το οποίο, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αναφορές των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, εξακολουθεί να «καπνίζει». Από τη στιγμή που το πλοίο ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μπρίντιζι, πριν από λίγες μέρες, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, δυσχεραίνοντας τόσο τις προσπάθειες εύρεσης τυχόν θυμάτων, όσο και τις εισαγγελικές έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων της φωτιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που επικαλείται η κρατική τηλεόραση της Rai, είναι πιθανό η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. Με μαρτυρία του Τούρκος επιβάτης, όμως, κατήγγειλε ότι λαθρομετανάστες είχαν ανάψει στο αμπάρι φωτιά για να ζεσταθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν καταστεί εφικτή η προσέγγιση των ερευνητών στα έγκατα του πλοίου, δύσκολα θα δοθούν απαντήσεις. Επί του παρόντος κάτι τέτοιο κρίνεται άκρως επικίνδυνο. Πάντως, την Κυριακή το βράδυ, οι πυροσβέστες που επιχειρούν να κατασβέσουν ολοκληρωτικά τις μικρές εστίες που καίνε το «Norman Atlantic», εντόπισαν το «μαύρο κουτί» του πλοίου. Ωστόσο, αυτό βρισκόταν σε χώρο όπου είχε επεκταθεί η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να έχει καταστραφεί ολικώς ή μερικώς. Σημειωτέον ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το πλοίο να μεταφερθεί από το Μπρίντιζι στο Μπάρι, καθώς οι έρευνες γίνονται από την εκεί εισαγγελία, η οποία αναμένεται να ζητήσει, έστω και με αρκετές μέρες καθυστέρηση, τη συνδρομή και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή