Θεοφάνια με παγετό και ισχυρές χιονοπτώσεις

Θεοφάνια με παγετό και ισχυρές χιονοπτώσεις

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα λευκά και σε συνθήκες παγετού υποδέχονται πολλά μέρη της χώρας τη σημερινή εορτή των Φώτων, καθώς από χθες το απόγευμα και πιο έντονα από τις νυκτερινές ώρες επελαύνει ένα νέο κύμα χιονιά. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες το μεσημέρι έκτακτο δελτίο πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους πολίτες για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Το ερώτημα, βεβαίως, που εγείρεται κάθε φορά που το χιόνι και ο παγετός επισκέπτονται την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα είναι εάν θα παραλύσει η κυκλοφορία και γενικότερα η κοινωνική ζωή ή θα γίνει κατορθωτό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Η χιονόπτωση είχε ξεκινήσει στη βόρεια Αττική και στα βόρεια προάστια της Αθήνας από χθες το απόγευμα. Στην Πάρνηθα είχε διακοπεί από το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο. Επίσης, χιόνι έπεφτε από νωρίς χθες το απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου. Σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ήταν πολύ δύσκολη και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές χρειάζονταν αλυσίδες.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη 6 Ιανουαρίου αναμένονται ιδιαίτερα έντονες χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας χτυπά δηλαδή ιδιαίτερα την κεντρική και νοτιοανατολική χώρα, με έμφαση στην ανατολική Στερεά, στην Αττική και στη Βοιωτία, στις Σποράδες και στην Εύβοια, αλλά ακόμα και στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι μετεωρολόγοι είχαν από χθες προβλέψει μεγάλη χιονόπτωση για σήμερα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, ενώ αναμένεται να χιονίσει και σε πολλές γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, ακόμα και σε κεντρικές περιοχές. Το χιόνι θα συνοδευτεί, τόσο σήμερα όσο και αύριο, από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο παγετός θα είναι ολικός, δηλαδή ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού πρέπει, όπου απαιτείται, να χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, να μειώνεται η ταχύτητα των οχημάτων και να διατηρείται αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Επίσης όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι δήμοι της χώρας, κυρίως με την εξασφάλιση ορισμένων θερμαινόμενων χώρων όπου μπορούν πολίτες να βρουν καταφύγιο. Οι χώροι αυτοί, κυρίως ΚΑΠΗ αλλά και άλλοι δημοτικοί ή δημόσιοι χώροι, ανακοινώνονται ανά δήμο και είναι, φυσικά, ελεύθερα προσβάσιμοι. Ειδικά στον Δήμο Αθηναίων, άνοιξε χθες και τρίτος θερμαινόμενος χώρος στη Λέσχη Φιλίας του Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 και Δύμης, Σταθμός Λαρίσης, τηλ. 2108223946), μέχρι 20 άτομα. Ηδη λειτουργούσαν δύο θερμαινόμενες αίθουσες, στα γραφεία της δημοτικής κοινότητας στον Κολωνό (τηλ. 2105157553) και στη Λέσχη Φιλίας στην Γκράβα. Μέχρι προχθές Κυριακή υπολογίζεται ότι στις δύο αίθουσες φιλοξενήθηκαν 67 άτομα, ενώ για 4 άτομα κρίθηκε επιβεβλημένη η διακομιδή τους σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Παράλληλα, κλιμάκια ειδικών του Δήμου Αθηναίων (σε συνεργασία με φορείς, εθελοντικές ομάδες και εξειδικευμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις) εφοδιάζουν τους αστέγους με κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους. Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα επόμενα 24ωρα θα βρίσκεται και το προσωπικό καθώς και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα φαινόμενα αναμένονται να εξασθενήσουν σταδιακά από αύριο το απόγευμα, Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό, καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο διήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Το κρύο θα γίνεται πιο αισθητό λόγω των βοριάδων, που θα εκδηλωθούν με ένταση 5-7 μποφόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή