Εξι εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν τα μέτρα για τον Εμπολα

Εξι εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν τα μέτρα για τον Εμπολα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα έξι εκατομμύρια ευρώ κοστολογούνται οι δράσεις που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας για τη θωράκιση της χώρας έναντι του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα. Αυτές αφορούν την αγορά εξοπλισμού για τις μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις πύλες εισόδου στη χώρα, την αποστολή υγειονομικού υλικού στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αφρικής, έως την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αεροϋγειονομείων, λιμεναρχείων και άλλων δομών, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του κόστους αφορά δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης «ΑΘΗΝΑ» για την αντιμετώπιση του Εμπολα της Εθνικής Επιτροπής Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών, το οποίο ενέκρινε προχθές με απόφασή του ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, τα μέτρα που δρομολογούνται κινούνται σε έξι άξονες. O πρώτος άξονας, με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, περιλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, εκπαίδευση προσωπικού των υπηρεσιών που ενδέχεται να εμπλακούν στη διαχείριση κρούσματος, ενεργοποίηση τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής για τον Εμπολα, δημιουργία διαδικτυακής πύλης (portal) για την εκπαίδευση του προσωπικού δημόσιας Υγείας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενίσχυση των δύο εργαστηρίων αναφοράς για τον Εμπολα του ΑΠΘ και του Παν. Αθηνών (προϋπολογισμός 400.000 ευρώ) και ο τρίτος στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για την ατομική προστασία, ιατροφαρμακευτικού και λοιπού υλικού για βιοχημικές εξετάσεις, απολύμανση και ασφαλή διακομιδή, μέρος των οποίων θα διανεμηθεί στις μονάδες υγείας και στις πύλες εισόδου της χώρας, και τα υπόλοιπα θα αποσταλούν στις πληγείσες Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία (προϋπολογισμός 1.000.000 ευρώ). Το σχέδιο δράσης προβλέπει και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των αεροϋγειονομείων, λιμεναρχείων, πυλών εισόδου της χώρας (κόστος 1.500.000 ευρώ), την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κυρίως για εκπαίδευση στελεχών στο εξωτερικό (1.200.000 ευρώ), καθώς και την αναδιαμόρφωση χώρων και προμήθεια εξοπλισμού στο νοσοκομείο «Σωτηρία» (100.000 ευρώ) που μαζί με το «Αμαλία Φλέμινγκ» έχουν οριστεί ως μονάδες που θα νοσηλεύσουν ενδεχόμενο κρούσμα Εμπολα. Η δαπάνη για την υλοποίηση των αναφερόμενων δράσεων θα καλυφθεί με συμπληρωματική επιχορήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2015.

Στο σχέδιο δράσης περιγράφονται και τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η χώρα μας και τα οποία είναι μεταξύ άλλων η κάρτα εισερχόμενων επιβατών διεθνών πτήσεων εκτός Σένγκεν, ο ορισμός των εργαστηρίων και των νοσοκομείων αναφοράς Εμπολα στην Ελλάδα, η προετοιμασία των νοσοκομείων για μία ενδεχόμενη εμφάνιση ύποπτου κρούσματος στους χώρους τους, καθώς και το πρωτόκολλο που οφείλει να ακολουθήσει το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ενδεχόμενου κρούσματος.

Χαμηλός κίνδυνος

Πάντως, όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης «ΑΘΗΝΑ», ο κίνδυνος μετάδοσης του Εμπολα μέσω έκθεσης στην Ε.Ε. παραμένει χαμηλός. «Καθώς η επιδημία εξελίσσεται και όλο και περισσότερο υγειονομικό προσωπικό παρέχει τις υπηρεσίες του στις περιοχές αυτές ο κίνδυνος εισαγωγής κρουσμάτων αυξάνεται, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ασθενή που φθάνει στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα οργανωμένης μεταφοράς θεωρείται χαμηλός, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλεισθεί», επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή