«Ψαλίδι» 17 εκατ. ευρώ σε εφημερίες

«Ψαλίδι» 17 εκατ. ευρώ σε εφημερίες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη χρονιά το 2015 για τις εφημερίες πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ, αφού το σχετικό κονδύλι που θα διατεθεί εφέτος από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας είναι κατά 17 εκατ. ευρώ «ψαλιδισμένο» σε σχέση με πέρυσι. Από το 2009 έως και εφέτος, οι δαπάνες για τις εφημερίες στο ΕΣΥ βαίνουν διαρκώς μειούμενες -από περίπου 400 σε 225 εκατ. ευρώ- οδηγώντας τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε λειτουργική ασφυξία.

Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Υγείας Λ. Γρηγοράκου, εγκρίνεται για το 2015 η καταβολή του ποσού των 225 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες νοσοκομείων, ΕΚΑΒ και ΠΕΔΥ. Το αντίστοιχο ποσό που είχε εγκριθεί το 2014, ανερχόταν στα 242 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι εφέτος το κονδύλι για τις εφημερίες μειώθηκε κατά 7%. Αισθητά μειωμένα είναι τα ποσά για εφημερίες των «Ευαγγελισμός» (7,17 εκατ. ευρώ έναντι 7,85 εκατ. ευρώ πέρυσι), «Ερυθρός Σταυρός» (3,41 εκατ. ευρώ έναντι 3,85 εκατ. ευρώ), «Νέας Ιωνίας», καθώς και τα «Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης» και «ΑΧΕΠΑ». Αντίθετα, «ευνοημένα» από την κατανομή των κονδυλίων είναι, μεταξύ άλλων, τα «Ελενα Βενιζέλου», «Αλεξάνδρα», «Λαϊκό» και «Αγιοι Ανάργυροι». Τα ποσά αυτά αφορούν την αρχική κατανομή του προϋπολογισμού με βάση τις εισηγήσεις των διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών. Κατά τη διάρκεια του έτους, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού γίνεται ανακατανομή των κονδυλίων μεταξύ των νοσοκομείων.

Στη φετινή απόφαση, για πρώτη φορά, τα κονδύλια για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας κατανέμονται ξεχωριστά, καθώς πλέον αποτελούν μονάδες του ΠΕΔΥ και όχι παραρτήματα νοσοκομείων. Ετσι, από τα 225 εκατ. ευρώ κονδύλι για τις εφημερίες ΕΣΥ, τα 24 εκατ. ευρώ κατανέμονται στο ΠΕΔΥ.

«Με τα ποσά αυτά οι εφημερίες των νοσοκομείων δεν “βγαίνουν”, όπως δεν "βγήκαν" και πέρυσι. Παρά τις αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις πολλών γιατρών τα ποσά είναι δυσανάλογα μειωμένα» σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας. Σύμφωνα με τον ίδιο, την κατάσταση δυσχεραίνει και πρόσφατη απόφαση του υπ. Υγείας σύμφωνα με την οποία οι πρόσθετες εφημερίες (όσες υπερβαίνουν το προκαθορισμένο μηνιαίο όριο που έχει οριστεί ανά γιατρό ΕΣΥ και οι οποίες αποζημιώνονται από τα νοσοκομεία), δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 9% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων. Εως πρόσφατα το 9% ως όριο αφορούσε τον προϋπολογισμό των ΥΠΕ, που σημαίνει ότι κατανεμόταν ανάμεσα στα νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας ανάλογα με τις ανάγκες τους και συνήθως επ’ ωφελεία των μικρών περιφερειακών μονάδων που λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού δεν μπορούν να βγάλουν πλήρες πρόγραμμα εφημεριών τμημάτων εάν δεν κάνουν πρόσθετες εφημερίες οι γιατροί. Οπως επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας, «εάν δεν αλλάξει αυτή η απόφαση, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία, τα οποία εκτός από μειωμένα κονδύλια έχουν και μειωμένη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους με πρόσθετες εφημερίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή