Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» και οι μεταφορείς μηνυμάτων

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» και οι μεταφορείς μηνυμάτων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το εντυπωσιακό χτύπημα για μαζική απόδραση στις φυλακές Κορυδαλλού που σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός να αιφνιδίασε τις διωκτικές αρχές, όμως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πληροφορίες για παρόμοια «χτυπήματα» είχαν φθάσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία και κινητοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες για τις φυλακές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, από διάφορα δίκτυα πληροφοριών έγιναν συχνά αποδέκτριες για προετοιμαζόμενες κινήσεις εντός κι εκτός φυλακών Κορυδαλλού με στόχο τη διαφυγή κρατουμένων για τρομοκρατική δράση ή γενικά ατόμων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι καταγγελίες για επικείμενο χτύπημα στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέρχονταν και από πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι και πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν οι έρευνες για τη δράση των «Πυρήνων της Φωτιάς» βρίσκονταν σε ένταση, σε διαμέρισμα που είχε νοικιαστεί από κατηγορουμένους της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε βρεθεί επεξεργασμένο σχέδιο απόδρασης φυλακισμένων μελών της με χρήση ελικοπτέρου. Το σχέδιο είχε εντοπιστεί σε διαμέρισμα που ερευνήθηκε στην περιοχή Τουρκοβούνια της Αθήνας.

Λόγω της ύπαρξης πληροφοριών για προετοιμαζόμενο χτύπημα στις φυλακές, οι διωκτικές αρχές είχαν λάβει μέτρα πρόσθετης παρακολούθησης έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, ενώ ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας για τα οποία επίσης είχαν φθάσει πληροφορίες για ανάλογες ενέργειες.

Η σύλληψη, ωστόσο, του Χριστόδουλου Ξηρού ένα χρόνο μετά τη διαφυγή του –αφού παραβίασε σχετική άδεια– από τις φυλακές έφερε στην επιφάνεια και πάλι τις συνθήκες κράτησης μέσα στον Κορυδαλλό όσων εκτίουν ποινές ή είναι υπόδικοι για τρομοκρατική δράση. Τα ευρήματα των διωκτικών αρχών για ειδικό καθεστώς σχεδόν ευνοϊκής μεταχείρισης κρατουμένων από τον συγκεκριμένο χώρο προκάλεσαν εκ νέου εντύπωση και απορίες στις διωκτικές αρχές.

Ενα χρόνο μετά το πολυσυζητημένο «πάρτι» με τη συμμετοχή μελών των «Πυρήνων» στην Α΄ Πτέρυγα των φυλακών, από τα ευρήματα των ερευνών που ήρθαν στο φως με τη σύλληψη Ξηρού φαίνεται πως υπήρχε «ανοχή» για επισκεπτήρια στις φυλακές πολλών ατόμων που έπαιζαν τον ρόλο του «μεταφορέα» μέσα κι έξω από τη φυλακή σε κρατουμένους για τρομοκρατική δράση.

Η καταζητούμενη 22χρονη Αγγελική, που κατά τις διωκτικές αρχές υπήρξε συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού, φαίνεται ότι ανήκε σε αυτήν την ομάδα διασύνδεσης των «μέσα» με τους «έξω».

Ανάλογο ρόλο αποδίδουν οι αρχές και σε 31χρονο κρατούμενο που είχε συλληφθεί για τα λεγόμενα «τρομοδέματα» και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

Το επισκεπτήριο

Τα νέα ευρήματα για το πραγματικό καθεστώς κράτησης υποδίκων και καταδίκων για τρομοκρατική δράση κινητοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ οι έρευνες εστιάζονται στο ποιοι επισκέφθηκαν τους κρατουμένους για τη δράση των «Πυρήνων» τους τελευταίους μήνες.

Στελέχη του σωφρονιστικού προσωπικού των φυλακών Κορυδαλλού κλήθηκαν από τις διωκτικές αρχές ώστε να παράσχουν πληροφορίες για το τι πραγματικά γίνεται με τους εν λόγω κρατουμένους, συμβάλλοντας με πληροφορίες στον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να τους είχαν επισκεφθεί και ενδεχομένως ο ρόλος τους να πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης που κινούνται παράλληλα με εκείνες της Αντιτρομοκρατικής εκτιμάται ότι μπορεί να φωτίσουν πτυχές της δράσης Ξηρού και κρατουμένων για τους «Πυρήνες» και να οδηγήσουν στον εντοπισμό ασύλληπτων μελών τρομοκρατικών ομάδων.

Ενδιαφέρον, πάντως, είναι το στοιχείο ότι οι εισαγγελικές αρχές που έχουν την ευθύνη τήρησης της τάξης στις φυλακές του Κορυδαλλού από καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύποπτες επαφές των «εντός» με τους «εκτός» και επιχειρούν να διασφαλιστεί η νομιμότητα μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Για τον λόγο αυτό, η λειτουργία, μόλις πρόσφατα, της λεγόμενης φυλακής υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό αναμένεται να δώσει διέξοδο σε προβλήματα που προκαλούνται από τον συνωστισμό πολλών κρατουμένων για τρομοκρατική δράση στον Κορυδαλλό με τη μεταγωγή τους στον Δομοκό, όπου ήδη έχει μεταχθεί και ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ επίκεινται και άλλες μεταγωγές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT