Τα πρώτα λόγια και… θέλω του Ξηρού στις φυλακές

Τα πρώτα λόγια και… θέλω του Ξηρού στις φυλακές

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, η Διεύθυνση αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής υψίστης ασφαλείας Δομοκού όπου κρατείται, με επιστολές τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός αλλά και οι μεταγωγές στη φυλακή Γ΄ τύπου έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία για την «τάξη και ασφάλεια του καταστήματος», όπως χαρακτηριστικά γράφουν.

Ο Ξηρός βρίσκεται σε διπλανά κελιά με τον Νίκο Μαζιώτη, με τον οποίο υπήρχε η πληροφόρηση πως είχαν συνεργαστεί εκτός φυλακής, ενώ είναι προγραμματισμένο να μεταφερθούν στην ίδια πτέρυγα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ο βαρυποινίτης που φαίνεται να έχει χρηματοδοτήσει τον οπλισμό του Ξηρού. Και αυτό τη στιγμή που η συγκεκριμένη φυλακή δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη να υποδεχθεί τους εν λόγω κρατουμένους.

Την παραμονή Χριστουγέννων οι φυλακές όλης της χώρας ήταν σε συναγερμό, καθώς υπήρχε ενημέρωση ότι υπάρχει φόβος για χτύπημα. Το απόρρητο σημείωμα που έφτασε στα Αρχιφυλακεία δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένη φυλακή ούτε έδινε περισσότερες πληροφορίες. Την επομένη χτύπησε το τηλέφωνο στις φυλακές Δομοκού: «Πρέπει να ετοιμάσετε πριν από την Πρωτοχρονιά είκοσι κελιά στην Γ΄ τύπου». «Αδύνατον», απάντησε υπάλληλος της διοίκησης της φυλακής. «Δεν προλαβαίνουμε». Από το υπουργείο επέμειναν πως δεν υπάρχουν περιθώρια και πως η εντολή ήταν του ίδιου του υπουργού. «Ή είστε από άλλο υπουργείο και έχετε άγνοια ή απλώς δεν σας ενδιαφέρει πώς θα τα βγάλουμε πέρα», του είπε σε έντονο τόνο ο υπάλληλος της φυλακής κλείνοντας το τηλέφωνο.

Απροετοίμαστοι

Το υπουργείο είχε προαναγγείλει εδώ και μήνες πως η φυλακή υψίστης ασφαλείας θα γινόταν στον Δομοκό. Θεωρητικά, αυτό θα έλυνε τα προβλήματα συνωστισμού και ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν στις 30 Δεκεμβρίου πέρασε ο Μαζιώτης την πύλη της πέμπτης πτέρυγας –της μοναδικής Γ΄ τύπου– σε τίποτα δεν διέφερε από τις υπόλοιπες πτέρυγες της φυλακής. Οι σωφρονιστικοί με επιστολή τους προς το υπουργείο είχαν ήδη προειδοποιήσει πως δεν ήταν προετοιμασμένοι.

Πέρα από τα αλεξίσφαιρα τζάμια, την εξωτερική φύλαξη από την αστυνομία και ένα… βάψιμο, τίποτε άλλο δεν είχε αλλάξει. Ούτε ο ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμός υπήρχε ούτε, βεβαίως, οι 200 επιπλέον εξειδικευμένοι υπάλληλοι. Είναι xαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή στην πτέρυγα Γ΄ τύπου τον έλεγχο έχει μόνο ένας υπάλληλος, ενώ το κομπιούτερ με το οποίο ανοίγει και κλείνει αυτομάτως τα κελιά έχει χαλάσει. Ο έλεγχος γίνεται από το κεντρικό κοντρόλ των φυλακών, όπου και εκεί ένας μόνο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για όλη τη φυλακή.

Παρά τις προειδοποιήσεις, την παραμονή Πρωτοχρονιάς ακολούθησαν και άλλες μεταγωγές, μεταξύ αυτών και των κρατουμένων της 17 Ν. Στην πτέρυγα Γ΄ τύπου, που είναι χωρισμένη σε δύο υποπτέρυγες, από τη μια μεριά μπήκε ο Κουφοντίνας και από την άλλη οι Γιωτόπουλος και Τζωρτζάτος ύστερα από αίτημά τους να τοποθετηθούν χωριστά. Κανείς δεν ήξερε τότε πως σε λίγες ημέρες θα υποδέχονταν και τον Ξηρό.

Ο Ξηρός αρχικά μεταφέρεται σε έναν ειδικό χώρο απομόνωσης του Κορυδαλλού. «Μα καλά, θα χτύπαγες το μέρος όπου έμεινες τόσα χρόνια;», τον ρώτησε σωφρονιστικός που τον ήξερε χρόνια. «Δεν θέλω να κάνω αυτήν την κουβέντα. Αλλά θα αποτελείωνα τον Σαμαρά», απάντησε. Το πρώτο βράδυ θα ζητήσει μια σόμπα, τηλεκάρτες και ένα έξτρα στρώμα, θα πει μια διαφορετική βερσιόν της σύλληψής του από αυτήν της αστυνομίας (πως τζιπ της ασφάλειας τον έριξε από το ποδήλατο), ενώ θα κάνει και χιούμορ για το πώς «δύο ποδήλατα άφησαν εποχή: το δικό του και του Γιωργάκη» (αναφερόμενος στο ατύχημα με το ποδήλατο που είχε ο Γ. Παπανδρέου).

Οταν λίγες ημέρες μετά μεταφέρεται στη φυλακή Γ΄ τύπου, τοποθετείται με απόφαση του συμβουλίου φυλακών στην ίδια πτέρυγα με τον Μαζιώτη. Κι αυτό γιατί στην άλλη υποπτέρυγα, Τζωρτζάτος και Γιωτόπουλος είχαν βάλει βέτο να μην τοποθετηθεί μαζί τους, ενώ ο Μαζιώτης είχε ζητήσει να μην είναι με τον Τζωρτζάτο. Οι σωφρονιστικοί, όμως, θορυβημένοι από τις τελευταίες αποκαλύψεις για συνεργασίες ποινικών και τρομοκρατών, αλλά και την πιθανή συνεργασία Μαζιώτη – Ξηρού, ενημέρωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αδυναμία να τοποθετηθούν σε διαφορετικές πτέρυγες οι δύο κρατούμενοι.

Το υπουργείο δεν έδειξε να θορυβείται από τη συγκατοίκηση. Αντιθέτως, έστειλε ενημερωτικό πως το επόμενο διάστημα η Γ΄ τύπου πτέρυγα θα πρέπει υποδεχθεί, μεταξύ άλλων, μέλη των «Πυρήνων», αλλά και τον βαρυποινίτη που σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις είχε χρηματοδοτήσει τον οπλισμό Ξηρού. Την Τρίτη, η διεύθυνση των φυλακών απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο ζητώντας «τη μη άμεση παραλαβή άλλων κρατουμένων Γ΄ τύπου…» γιατί, όπως προειδοποίησαν, «λόγω της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων κρατουμένων, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια πτέρυγα, για λόγους τάξης και ασφάλειας του καταστήματος».

Ο συνδετικός κρίκος με Αγγελική και Ξηρό

To βράδυ της σύλληψης του Ξηρού, τέσσερα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» μεταφέρθηκαν στα παλιά κελιά της 17Ν. Τα αδέρφια Τσάκαλου, ο Τσαβδαρίδης και ο Μάνδυλας δεν έφεραν καμία αντίρρηση, άλλωστε οι δύο τελευταίοι ήξεραν πως ήταν θέμα χρόνου να αποφυλακιστούν λόγω λήξης του 18μήνου προφυλάκισης, οπότε το πού θα περνούσαν τις τελευταίες ημέρες τους στη φυλακή προφανώς λίγο τους ένοιαζε. Πράγματι, την περασμένη Τρίτη αποφυλακίστηκαν. Σε επιστολή σε ιστοσελίδα, κάποιοι υπογράφοντας ως σύντροφοί τους, τους καλωσόρισαν «με μεγάλη χαρά, πίσω στους δρόμους της διαρκούς εξέγερσης». Και αυτό τη στιγμή που ο Μάνδυλας φαίνεται πως είχε παίξει συνδετικό ρόλο μεταξύ του Ξηρού και της συνεργού του, της νεαρής Αγγελικής.

Η Αντιτρομοκρατική φαίνεται πως γνώριζε αυτή τη σύνδεση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε, αξιωματικός της Ασφάλειας είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Κορυδαλλού πληροφορίες για την 23χρονη. Οι φύλακες ανέτρεξαν στα βιβλία τους και τον ενημέρωσαν πως η κοπέλα είχε επισκεφθεί τον Μάνδυλα συνολικά οκτώ φορές, στο διάστημα από Δεκέμβριο 2013 μέχρι και Αύγουστο του 2014.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή