Αποκαλύψεις σε υπόθεση εκβιαστών – Ηθική αυτουργία σε Τσοχατζόπουλο για βόμβες κατά Σμπώκου

Αποκαλύψεις σε υπόθεση εκβιαστών – Ηθική αυτουργία σε Τσοχατζόπουλο για βόμβες κατά Σμπώκου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξιχνιάστηκε η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης την 1η Ιανουαρίου, όταν στο προαύλιο σπιτιού στη Μεταμόρφωση όπου διαμένει συγγενικό πρόσωπο βαρυποινίτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως «εγκέφαλος» της απαγωγής Παναγόπουλου, βρέθηκε ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 15 κιλά  αμμωνιοδυναμίτιδας.

Από την αστυνομία εξαρθρώθηκε  εγκληματική οργάνωση που πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών αποτελούμενο από 37 άτομα, εκ των οποίων τα 17 έχουν συλληφθεί.  

Για ηθική αυτουργία στην υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων κατά του Γιάννη Σμπώκου κατηγορείται ο έγκλειστος πρώην υπουργός,  Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ  γνωστοί ποινικοί,  ένας μεγαλοδικηγόρος (για συνεργία σε δωροδοκία), 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μπράβοι, ένας καταζητούμενος ως συνεργός του Μαζιώτη σε ληστεία και ο απότακτος εκαμίτης που συνελήφθη ως συνεργός του Ξηρού περιλαμβάνονται στο κύκλωμα εκβιαστών. 

Παράλληλα, έχει κατασχεθεί από την αστυνομία το ποσό των 337.000 ευρώ και εξετάζεται αν αποτελεί μέρος των λύτρων από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας προέκυψαν στοιχεία που αποδίδουν και άλλες βομβιστικές επιθέσεις στην εν λόγω οργάνωση, όπως η επίθεση  στο σπίτι της προέδρου Εφετών κ. Παρασκευής Καλαϊτζή (προέδρου του δικαστηρίου που δίκασε υπόθεση απαγωγής Π. Παναγόπουλου)  στις 2 Νοεμβρίου του 2012 στο Χαλάνδρι, στο σπίτι του έγκλειστου πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου στην Κηφισιά στις 16 Απριλίου του 2014, αλλά και εκρήξεις σε σπίτια συγγενών του έγκλειστου Γ. Σμπώκου στις 15 Μαϊου του 2014 και 16 Ιουλίου του 2014 στο σπίτι της ξαδέρφης του στη Νέα Ερυθραία. Ακόμη στην οργάνωση αποδίδεται η βομβιστική επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέα πρωτοδικών Τρικάλων, κ. Πετράκη (η οποία είχε δικάσει την υποθεση απόδραση με ελικόπτερο του βαρυποινίτη, “εγκέφαλου” της απαγωγής Παναγόπουλου) στην Λάρισα στις 20 Ιουλίου του 2013. 

Παράλληλα, ερευνάται η υπόθεση για βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητο της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, κ. Στέφη στην Δάφνη, για την οποία είχε υάρξει ανάληψη ευθύνης από την “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”.

Βασικός τροφοδότης με εκρηκτικά κυκλώματος εκβιαστών ήταν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός Χρήστος Π., που κατηγορείται και για συμμετοχή στην υπόθεση Χρ. Ξηρού – «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ένας ακόμη αστυνομικός και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Αρχηγοί της οργάνωσης είναι τρεις έγκλειστοι των φυλακών, όπως και 11 ακόμη κοινά μέλη της οργάνωσης. Οι κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει στα πλαίσια διαπραγμάτευσης να αγοράσουν πλοίο , είτε για την μεταφορά μεταναστών, είτε για ναρκωτικά και όπλα. 

Η ειδική ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς κ. Ρέα Κατσιβέλη ανέλαβε τη δικογραφία  του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία λόγω της σοβαρότητας, αλλά και των προεκτάσεων της υπόθεσης. Ενώ,  ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για: Διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατα συρροή και από κοινού, έκρηξη κατα συρροή και από κοινού, παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ εξακολούθηση, εκβίαση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικους χρήματος, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

«Τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών εγκληματιών αποδεικνύει η εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών από την Ελληνική αστυνομία» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με την επιτυχή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας αποδεικνύονται πλέον ταυτόσημοι και αλληλοκαλυπτόμενοι ρόλοι μεταξύ ποινικών και εγκληματιών και τρομοκρατών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή