Δωρεάν και φέτος τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη

Δωρεάν και φέτος τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίδειξη μιας απλής ιατρικής συνταγής και εντελώς δωρεάν θα λαμβάνουν και φέτος οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης τα αντιιικά φάρμακα. Με δεδομένη τη φετινή έντονη -όπως προβλέπεται- δραστηριότητα της γρίπης και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν και φέτος να διευκολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών σε αντιιικά φάρμακα. Χθες το μεσημέρι, ο αριθμός των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης που είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανερχόταν σε 8, ενώ 15 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έως και χθες νοσηλεύθηκαν σε εντατική 30 ασθενείς με γρίπη.

Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, «και κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης ισχύει η διαδικασία και οι προϋποθέσεις δωρεάν διάθεσης αντιιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία», ενώ διευκρινίζεται ότι όλες οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΠΕΔΥ, τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και των καλλικρατικών δήμων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν απευθείας με αιτήματά τους προς το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας) τα αντιιικά φάρμακα οσελτραμιβίρη και ζαναμιβίρη.

Η εταιρεία ΙΦΕΤ Α.Ε. διαχειρίζεται το σχετικό εθνικό απόθεμα, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερο από 800.000 συσκευασίες αντιιικών φαρμάκων, οι οποίες λήγουν το 2016. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου, τα ιδιωτικά φαρμακεία που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντιιικών φαρμάκων για την εξυπηρέτηση των ασθενών δύνανται να τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ, έκκληση στις υγειονομικές αρχές της χώρας να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικού απευθύνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας, προειδοποιώντας ότι «αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για βαριά κρούσματα γρίπης αυτή την περίοδο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο». Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, καταγγέλλει ότι «τις τελευταίες ημέρες πολλές δεκάδες συνάνθρωποί μας, βαρέως πάσχοντες ασθενείς, παραμένουν διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων Αττικής εκτός ΜΕΘ».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «θεωρούμε τελείως απαράδεκτο στον 21ο αιώνα βαρέως πάσχοντες ασθενείς που περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στη λίστα του ΕΚΑΒ να έχουν ως μοναδική ελπίδα να καταλήξει κάποιος άλλος από τους ήδη νοσηλευόμενους στην εντατική για να πάρουν τη θέση του». Η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της καλεί «τους αρμόδιους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αμέσως να παρατήσουν οτιδήποτε άλλο κάνουν αυτές τις μέρες και να δώσουν επειγόντως λύσεις στο πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή