Οριστικά πέντε οι νεκροί στον τάφο της Αμφίπολης

Οριστικά πέντε οι νεκροί στον τάφο της Αμφίπολης

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ήταν φυσικό, οι προχθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με το οστεολογικό υλικό του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, ειδικότερα ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Διάφορες θεωρίες διατυπώθηκαν, ανάμεσά τους και εκείνη που υποστηρίζει την ύπαρξη περισσότερων νεκρών από αυτούς που ανακοινώθηκαν.

Κατόπιν αυτών, η επιστημονική ομάδα που διεξάγει την έρευνα, μέσω χθεσινής ανακοίνωσης του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει τα εξής: Πρώτον, τα 550 οστά -θρυμματισμένα ή ακέραια- ανήκουν όλα στα 5 άτομα όπως έδειξε η μελέτη και η καταγραφή τους, η οποία έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον τα 157 από αυτά είναι διαγνωστικά, πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, συγκολλήθηκαν προσωρινά, προσδιορίστηκε με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται και σε ποια ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος. Ακόμα τα οστά αυτά αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί στον χώρο 4 του ταφικού μνημείου. Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία αποδίδονται με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση, γεγονός που όπως επισημαίνεται υποδεικνύει την τυμβωρυχία. Ξεκαθαρίζεται δε ότι ο αριθμός των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί, ενώ η ερευνητική ομάδα ακολουθεί όλα τα διεθνή πρωτόκολλα στην εργασία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή