Σοβαρή βλάβη στην απογείωση οδήγησε στη συντριβή του ελληνικού F-16

Σοβαρή βλάβη στην απογείωση οδήγησε στη συντριβή του ελληνικού F-16

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αλληλουχία κακοτυχιών οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας, η συντριβή του ελληνικού μαχητικού τύπου F-16, στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, που προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων, ανάμεσά τους και των δύο Ελλήνων χειριστών, των σμηναγών Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανασίου Ζάγκα. Οπως δήλωσε ο αρχηγός της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, το αεροσκάφος υπέστη σοβαρή βλάβη στη διαδικασία της απογείωσης, κάτι που καταδεικνύει και το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες πιλότοι προσπάθησαν να εκτοξευθούν, ήταν όμως πολύ αργά.

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία υπέστη μεγάλες απώλειες στο δυστύχημα αυτό, έχασε εννέα αξιωματικούς, ενώ τέσσερα αεροσκάφη της καταστράφηκαν ολοσχερώς στο έδαφος. Εστειλε, λοιπόν, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στην Ισπανία, ώστε να διεξαγάγει δική της έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Χθες, ο πτέραρχος Μερσιέ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ώστε να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.

Ο αρχηγός της γαλλικής Π.Α. είπε ότι το αεροσκάφος εμφάνισε βλάβη κατά τη διαδικασία της απογείωσης: «Πρόκειται για ένα απολύτως απίθανο ατύχημα για ένα αεροσκάφος που υφίσταται βλάβη κατά την απογείωση, που αποκλίνει πολύ από την πορεία του και έρχεται να πέσει στο σημείο όπου περίμεναν τα αεροσκάφη που είχαν πάρει σειρά να απογειωθούν και συνεπώς με τις δεξαμενές τους γεμάτες καύσιμα», είπε ο πτέραρχος Μερσιέ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια αλληλουχία κακοτυχιών. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι το πλήρωμα του F-16, αρκετά γρήγορα, στην ουσία αμέσως μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί, κάτι που επιβεβαιώνει την ύπαρξη βλάβης». Ο πτέραρχος Μερσιέ, ωστόσο, είπε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με τη φύση αυτής της βλάβης.

Στην Ισπανία διεξάγει έρευνα και ελληνικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αρχηγό ΑΤΑ Χρ. Βαΐτση. Στελέχη της Π.Α. πιθανολογούν ως αιτία της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους βλάβη στον κινητήρα. Το γεγονός ότι οι δύο πιλότοι προσπάθησαν να εκτοξευθούν επιβεβαιώνει πληροφορίες που είχε αρχικά η Π.Α. και εξηγεί γιατί καθυστέρησε να ανακοινώσει ότι οι δύο σμηναγοί έχασαν τη ζωή τους.

Οι σοροί των δύο αξιωματικών έφτασαν χθες τα ξημερώματα από την Ισπανία στην Ελλάδα με αεροσκάφος τύπου C-130.

Τελευταίο αντίο

Με όλες τις στρατιωτικές τιμές και παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, κηδεύθηκε χθες το μεσημέρι ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου, στη Ριζούπολη. Λίγο αργότερα έγινε η κηδεία του Αθανασίου Ζάγκα, στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη. Το τελευταίο αντίο στους δύο ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας είπαν σε βαρύ κλίμα συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αποχαιρετούμε σήμερα δύο ήρωες. Δύο ήρωες που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης επάνω στο καθήκον τους. Συγκαταλέγονται σε όλους εκείνους τους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, σε εκείνους που έπεσαν για την ασφάλεια όλων μας, για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή