Το στοίχημα της Ευρώπης για υγιή γηρατειά των κατοίκων της

Το στοίχημα της Ευρώπης για υγιή γηρατειά των κατοίκων της

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε κατά μέσον όρο περισσότερο, αλλά ζούμε και καλύτερα; Και από τι εξαρτάται αυτό; Σε παρόμοια ερωτήματα έδωσαν απάντηση επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στο πενταετές Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα Chances (Consortium on Health and Ageing: Network of cohorts in Europe and the United States), το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μουσικής. «Η κοινωνία θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους ως ισότιμα μέλη της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν και να τους προσφέρει μια καλή ποιότητα ζωής», σημείωσε η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συντονίστηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Υγείας, εστίασε σε δεκατέσσερις κλειστούς πληθυσμούς σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική. Μέλημα των ερευνητών ήταν να χαρτογραφήσουν τη νοσηρότητα των ηλικιωμένων και εν συνεχεία να διερευνήσουν τις γενεσιουργούς αιτίες των ασθενειών. Στο στόχαστρο έθεσαν τέσσερις κατηγορίες νοσηρότητας: τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, τις κακοήθεις νεοπλασίες, την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, όπως και τις γνωσιακές διαταραχές. O Κωνσταντίνος Τσιλίδης, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, ανέλυσε στοιχεία από την 11ετή παρακολούθηση 10.454 καρκινοπαθών -μεσήλικων και ηλικιωμένων- σε όλη την Ευρώπη. Εξ αυτών μόνο 4.400 πέθαναν από την εν λόγω ασθένεια, ωστόσο o Ελληνας επιστήμονας θέλησε να συνεκτιμήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ο ασθενής που αντιμετώπισε την ασθένεια με επιτυχία επιβαρύνεται κατά 25% λόγω της χαμηλής ποιότητας ζωής. Εν προκειμένω, ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για τους καρκινοπαθείς, ακόμα και όσους ξεπερνούν το πρόβλημα, κατά 45% αναδεικνύεται το κάπνισμα.

Το στοίχημα πλέον για την Ευρώπη, που διαθέτει τους μακροβιότερους κατοίκους, είναι αυτοί να διάγουν βίο με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα υγείας. «Η κακή υγεία είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, οπότε συμβάλλει σε μια διπλά επιβαρυμένη προσωπική κατάσταση: ασθενής υγεία και φτώχεια», παρατηρεί ο Lars Thiel από το Πανεπιστήμιο του Wuppertal, επισημαίνοντας ότι «στους άνδρες έχει καταμετρηθεί ότι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα για λόγους υγείας οι λιγότερο μορφωμένοι εργαζόμενοι». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για υγιή γηρατειά απαιτείται ένας σωστός σχεδιασμός πρόληψης υγείας, που θα ακολουθεί τον κάθε άνθρωπο από τη γέννηση ώς τον θάνατό του. «Στόχος μας είναι να εντάξουμε τα συμπεράσματα της έρευνας CHANCES στη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας», υποστήριξε κατά την επίσημη παρουσίαση ο Ιταλός επιδημιολόγος Paolo Boffetta.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή