Δύο υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα Ιμια

Δύο υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα Ιμια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο υπερπτήσεις πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ιμια απάντησαν οι Τούρκοι στην πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας κ. Π. Καμμένου να παραστεί στη ρίψη στεφάνου στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων για τους πεσόντες της 30ής Ιανουαρίου 1996. Οι υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα προτού το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας και πραγματοποίησε τη ρίψη φτάσει στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Ο κ. Καμμένος παρέστη χθες στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στη βάση ελικοπτέρων του Ναυτικού στον Μαραθώνα και από εκεί επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο.

Την ώρα που αυτό αναχωρούσε από τη ναυτική βάση, τουρκικός σχηματισμός δύο αεροσκαφών τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μπήκε στο FIR Αθηνών βόρεια της Καλόλιμνου, όπου έμεινε για ένα λεπτό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, τα δύο τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν μία υπέρπτηση πάνω από την Καλόλιμνο, πετώντας στα 2.000 πόδια, και μία πτήση πάνω από τα Ιμια στα 1.500 πόδια. Στελέχη της Π.Α. επισήμαιναν ότι το γεγονός ότι οι υπερπτήσεις έγιναν σε χαμηλό ύψος, 500 με 600 μέτρα, δείχνει πως οι Τούρκοι ήθελαν να καταγραφεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από δύο F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, τα οποία είχαν μετακινηθεί στην περιοχή για προληπτικούς λόγους, καθώς οι Τούρκοι δεν έχουν διστάσει στο παρελθόν να παρενοχλήσουν και τα αεροσκάφη που μεταφέρουν τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ.

Λίγη ώρα μετά την υπέρπτηση, το ελικόπτερο έφτασε, προχώρησε στη ρίψη του στεφάνου και αναχώρησε στη συνέχεια για την Κρήτη. Συνολικά χθες κατεγράφησαν δύο υπερπτήσεις και τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό χωρίς να αναφερθούν στην υπέρπτηση. Μιλούν για έντονη παρουσία σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές στρατιωτικές πηγές.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στα Ιμια, αξιωματικούς Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Εκτορα Γιαλοψό, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «τα Ιμια δεν ήταν ατυχές γεγονός» και υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η έρευνα, ενώ αναφερόμενος στους απόστρατους, είπε ότι «δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη επίθεση, η οποία θα αποκατασταθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή