Τέλος η συνέντευξη για την επιλογή των προϊσταμένων

Τέλος η συνέντευξη για την επιλογή των προϊσταμένων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή και του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο προσανατολίζεται ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. Το θέμα ετέθη κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος έχουν τεθεί διάφορες απόψεις, ωστόσο αυτή που διαφαίνεται να επικρατεί επί του παρόντος είναι ότι βασικό στοιχείο για την επιλογή προϊσταμένων θα είναι ο υπηρεσιακός τους φάκελος, δηλαδή τα τυπικά τους προσόντα, η προϋπηρεσία κ.λπ. Ως προς τη συνέντευξη, η οποία βάσει του ισχύοντος νόμου αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιλογή των προϊσταμένων, είναι άγνωστο πώς και αν θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς ήδη η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της, επισημαίνοντας ότι «θα λειτουργήσει ως face control για το πελατειακό κράτος».

Στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης συνάντησης μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και του αναπλ. υπουργού ετέθησαν όλα τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου. Οι ανακλήσεις των απολύσεων που έγιναν βάσει Μνημονίου, η κατάρτιση νέου μισθολογίου, η δημιουργία ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, ο νέος τρόπος επιλογής των προϊσταμένων καθώς και ο έλεγχος στις μετατροπές των συμβάσεων. Ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις απόψεις της ΑΔΕΔΥ και αναμένει τις προτάσεις της, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο –άλλωστε, το έχει προαναγγείλει και ο ίδιος με δημόσιες δηλώσεις του– ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Σε καλό κλίμα

Η συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με την ΑΔΕΔΥ έγινε σε καλό κλίμα και επί της ουσίας υπήρχε σύμπνοια σε όλα τα ζητήματα, πλην αυτού που αφορά την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο αναπλ. υπουργός ξεκαθάρισε στην ΑΔΕΔΥ ότι εντός του 2015 «δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης, μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν θιγεί και αυτοί από τη μνημονιακή λαίλαπα». «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε», ήταν η απάντηση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Στ. Κουτσιουμπέλη.

Ο αναπλ. υπουργός σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απαραίτητο εργαλείο για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, ωστόσο θα πρέπει να αλλάξουν και αυτοί. «Το προηγούμενο διάστημα συνέβη μια δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, κατασκευάστηκε η εικόνα του δημόσιου εχθρού που φταίει για όλα τα προβλήματα. Πρόκειται να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κοινωνία έχει μια δημόσια διοίκηση που δεν της αξίζει είναι γιατί οι πολιτικές της πατρωνίας, του πελατειακού κράτους και της αναξιοκρατίας ήταν αυτές που επέβαλαν τη λειτουργία της σημερινής δημόσιας διοίκησης. Αυτές οι πολιτικές θα σταματήσουν».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι «ξεκινάμε από το μηδέν», ενώ επανέλαβε την άμεση ανάκληση περίπου 3.500 απολύσεων (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.ά.) που έγιναν βάσει Μνημονίου. Μάλιστα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των απολυμένων, προτίθεται να ζητήσει «ονοματεπώνυμα» από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Κανένας δεν θα μείνει απολυμένος», είπε.

Ως προς τον έλεγχο μετατροπής των συμβάσεων, ο αναπλ. υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει με πιο ουσιαστικό τρόπο καθώς τα υφιστάμενα κενά στα έγγραφα είναι ευθύνη της διοίκησης και όχι των υπαλλήλων. Τέλος, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για πώληση των κρατικών Ι.Χ. που δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου «να μειώσουμε τις σπατάλες σε όλα τα επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή