School Lab: Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός επικοινωνίας και επιστήμης

School Lab: Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός επικοινωνίας και επιστήμης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το British Council και η  SciCo  σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά τον μαθητικό διαγωνισμό School Lab, ο οποίος αφορά την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία και απευθύνεται σε μαθητές 10-15 ετών (Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου).

Το School Lab έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να δουν την επιστήμη με άλλη ματιά. Κι αυτό το καταφέρνει βάζοντας τους ίδιους τους μαθητές να κάνουν έρευνα. Το πρόγραμμα προσκαλεί τα παιδιά να διαλέξουν ένα επιστημονικό θέμα από οποιαδήποτε τομέα τα εμπνέει (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά κτλ.), να μάθουν περισσότερα για αυτό και στην συνέχεια να το παρουσιάσουν, δημιουργώντας ένα βίντεο 3 – 5 λεπτών.  Το βίντεο πρέπει να ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητα και την φαντασία του, διατηρώντας την σαφήνεια και την επιστημονική εγκυρότητα του περιεχομένου του. 

Οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη διαδικασία, καθώς θα έχουν τη βοήθεια νέων επιστημόνων σε ρόλο μεντόρων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έχουν διακριθεί μέσα από τον διαγωνισμό FameLab καιέχουν μεγάλη εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης. Οι μέντορες θα υποστηρίζουν τους μαθητές, θα τους μαθαίνουν πώς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και θα είναι δίπλα τους από τη σύλληψη της ιδέας ως το τελικό μοντάζ του βίντεο. 

Η τελική προθεσμία υποβολής των βίντεο είναι η Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 (23.59). Ύστερα μια επιστημονική επιτροπή θα αξιολογήσει τις συμμετοχές ενώ και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη δική του προτίμηση από τη Τρίτη 10 έως τη Τρίτη 17 Μαρτίου. Ο μεγάλος τελικός θα γίνει το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (2nd Athens Science Festival, Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100). 

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι μαθητές ή οι υπεύθυνοι καθηγητές είναι να μπουν στην online πλατφόρμα, να δημιουργήσουν την ομάδα τους και να διασκεδάσουν δημιουργώντας το βίντεό τους. 

To “SciCo” (από το Science Communication) έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων. Η SciCo ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη πίσω από την καθημερινότητά μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή