Αθώοι και οι τρεις στη δεύτερη δίκη για τα επεισόδια 2012

Αθώοι και οι τρεις στη δεύτερη δίκη για τα επεισόδια 2012

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθωώθηκαν και στον δεύτερο βαθμό οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι κι ο εκπαιδευτικός οι οποίοι κατηγορούνταν ως «πρωταγωνιστές» επεισοδίου που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 σε βάρος του τότε πρόξενου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Ομπερμάγιερ στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 3ης Ελληνογερμανικής Συνάντησης που διοργανώθηκε στην πόλη. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους αθώωσε για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης βίας.

Σε πρώτο βαθμό, όταν εκδικάστηκε η υπόθεση από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν μετά τη σύλληψή τους, οι τρεις άνδρες είχαν κριθεί αθώοι. Ωστόσο ύστερα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας βρέθηκαν εκ νέου κατηγορούμενοι. Οι τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Αγαπητός, είχαν συλληφθεί με βάση το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε σε τηλεοπτικά κανάλια και ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατά την απολογία τους κάθε κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να βιαιοπραγήσουν κατά του Γερμανού διπλωμάτη. Υποστήριξαν ότι στο σημείο βρέθηκαν προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα επαπειλούμενα, όπως είπαν, μέτρα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Στις καταθέσεις τους και οι μάρτυρες επιβεβαιώσαν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ότι στον χώρο πραγματοποιούνταν μαζική και ειρηνική κινητοποίηση.

Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ήταν, όπως και η τελική ετυμηγορία, αθωωτική και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από συναδέλφους των κατηγορουμένων και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων οι οποίοι ήταν παρόντες στη δίκη.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με επιστολές που περιείχαν δηλώσεις συμπαράστασης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Αναστάσιος Κουράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, όπως επίσης εκπρόσωποι του γερμανικού Κοινοβουλίου και 550 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα. Σε πρόσφατη (3 Φεβρουαρίου) δήλωσή του ο κ. Κουράκης εξέφραζε την αλληλεγγύη του «στον δάσκαλο Θανάση Αγαπητό και τους δημοτικούς υπαλλήλους Σαράντη Αρβανίτη και Θωμά Κυρατζόπουλο, οι οποίοι δικάζονται μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας, αν και είχαν αθωωθεί πανηγυρικά στην πρώτη δίκη, στην οποία αποδείχτηκε πως η δίωξή τους έγινε μόνο επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση  εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη κατά των μνημονιακών πολιτικών, των απολύσεων και της διαθεσιμότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή