Αμεσα καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στο ΕΣΥ

Αμεσα καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στο ΕΣΥ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η θεσμική κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ και του ενός ευρώ ανά συνταγή των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν χθες στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η σχετική απόφαση για την οποία είχε δεσμευθεί εξ αρχής η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και αν τα 5 ευρώ έχουν ήδη καταργηθεί στην πράξη, αφού μετά τις σχετικές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου, πολλά νοσοκομεία σταμάτησαν να το εισπράττουν, δεν ισχύει το ίδιο για το ένα ευρώ ανά συνταγή, το οποίο εξοικονομεί για τον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, οι γιατροί περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ κάνοντας λόγο για «κατάρρευση», και έθεσαν ως αιτήματα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τη διευθέτηση του εφημεριακού ζητήματος και την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Προκήρυξη 700 θέσεων

Οι υπουργοί ενημέρωσαν ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη 700 θέσεων μόνιμων γιατρών -που εκκρεμούν από την προ κρίσης εποχή- καθώς και 300 θέσεων επικουρικών γιατρών.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένος να ζητήσει από τη Δευτέρα τις παραιτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων εμφανίστηκε ο Παν. Κουρουμπλής στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός επανέλαβε ότι επιμένει στον διαχειριστικό έλεγχο των φορέων του υπουργείου.

Και στις δύο συναντήσεις οι υπουργοί επιφυλάχθηκαν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις για το πώς θα «κινηθούν», και οι δύο πλευρές έδωσαν νέο «ραντεβού» για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από τον κρατικό προϋπολογισμό με διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων ζητεί με χθεσινή του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας τις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή