Κείμενα κατά της κατάργησης Συμβουλίων ΑΕΙ

Κείμενα κατά της κατάργησης Συμβουλίων ΑΕΙ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού περί κατάργησης των Συμβουλίων στα ΑΕΙ, τα οποία θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4009 του 2011 και τα οποία έχουν μακρά παράδοση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Δύσης. Ετσι, χθες στο Διαδίκτυο (www.gopetition.com/petitions/αυτοδιοίκηση-στο-πανεπιστήμιο-τώρα.html) αναρτήθηκε κείμενο για τη συλλογή υπογραφών υπέρ των Συμβουλίων. «Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας. Εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων. Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων», λέει το κείμενο. Αντίδραση αναμένεται να υπάρξει και από το άτυπο προεδρείο των Συμβουλίων όλων των ΑΕΙ. Ομως, πριν από τη νομοθέτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης, δεν προβλέπονται παραιτήσεις ολόκληρων Συμβουλίων, για να μην υπάρξει διοικητικό πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, χθες, ολοκληρώθηκε ο προκριματικός γύρος για τις πρυτανικές εκλογές στο Παν. Αθηνών. Ο Γ. Ιωαννίδης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που υπέβαλε τελευταίος και στο παρά 1΄ της εκπνοής της προθεσμίας υποψηφιότητα για τη θέση, κέρδισε τις εντυπώσεις και πρώτευσε, λαμβάνοντας 10 ψήφους από τα 11 μέλη του Συμβουλίου. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ιατρικής Θ. Δημόπουλος με 9 ψήφους και η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου με 8 ψήφους. Καθώς ο νόμος ορίζει ότι το Συμβούλιο μπορεί να προκρίνει έως τρεις υποψηφίους για τις πρυτανικές εκλογές, από τον επόμενο γύρο αποκλείστηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Δ. Δασκαλάκης, ο οποίος έλαβε 1 ψήφο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», τα 11 μέλη του Συμβουλίου μοίρασαν, τις έως τρεις ψήφους που είχαν δικαίωμα να δώσουν, με κύριο κριτήριο τη διοικητική εμπειρία κάθε υποψηφίου και τον αέρα ανανέωσης που οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορεί να φέρει στο ίδρυμα με βάση το ακαδημαϊκό του προφίλ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αποτύπωμα (π.χ. αριθμός προσωπικού και φοιτητών, ερευνητικό έργο κ.ά.) της σχολής κάθε υποψηφίου. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του Συμβουλίου. Στο τέλος της εβδομάδας θα οργανωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των τριών, στην οποία θα ψηφίσουν οι πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ. Τη χθεσινή συνεδρίαση απασχόλησε η εξαγγελία περί κατάργησης των Συμβουλίων. Και ενώ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, ακούστηκε ότι «ίσως η σημερινή είναι η τελευταία συνεδρίασή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή