Υπ. Υγείας: έλεγχος νέων ακριβών φαρμάκων

Υπ. Υγείας: έλεγχος νέων ακριβών φαρμάκων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση μιας επιτροπής αξιολόγησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία θα έχει την ευθύνη μελέτης του οφέλους των νέων φαρμάκων που εισάγονται στην ελληνική αγορά σε σχέση με το κόστος τους, εξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι στόχοι είναι να εντοπίζονται τα φάρμακα και κυρίως οι συσκευασίες και οι περιεκτικότητες που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό θεραπευτικό όφελος, ωστόσο επιβαρύνουν την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και να ελεγχθεί η εισαγωγή «καινοτόμων» φαρμάκων στην ελληνική αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί πέρυσι η δαπάνη στα φάρμακα «υψηλού κόστους» στα 813 εκατ. ευρώ, από 427 εκατ. ευρώ το 2010 (232,4 ευρώ η μέση τιμή των φαρμάκων «υψηλού κόστους» από 187 ευρώ το 2010).

Ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής προτίθεται επίσης να ενεργοποιήσει την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να επιτύχει από τους προμηθευτές «εκπτώσεις» σε ακριβές θεραπείες.

Οι παρεμβάσεις αυτές εξετάζονται στο πλαίσιο της αλλαγής της πολιτικής φαρμάκου που έχει εξαγγείλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η οποία διαβλέπει περιθώρια περαιτέρω μείωσης της δαπάνης. Ηδη έχει ζητηθεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης να παρουσιάσει προτάσεις για ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της δαπάνης στην πηγή της: τη συνταγογράφηση. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν δεν σταματήσει σε οποιοδήποτε επίπεδο η διαρροή πόρων, δεν μπορεί να συζητήσει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρουμπλής πρόκειται να έχει ξανά -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- συνάντηση με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Νέα συνάντηση θα έχει και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που ζητεί την απόσυρση των μνημονιακών μέτρων, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου και οι πολλαπλές άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή