63% των Ελλήνων θέλουν ευρώ παρά τις δυσκολίες

63% των Ελλήνων θέλουν ευρώ παρά τις δυσκολίες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα στην οικονομία, εκτιμά το 61% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η υψηλότερη αρνητική θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικό της οικονομικής ανασφάλειας των Ελλήνων είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 46%, όσον αφορά στην αντίληψη για την εξέλιξη της κρίσης. Ωστόσο, το 63% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης, με ενιαίο νόμισμα το ευρώ, έναντι του 56% των Ευρωπαίων (μέσος όρος Ε.Ε.) που τηρούν θετική στάση προς το ευρώ. Αρνητική στάση για το ευρώ διατηρεί το 35% των Ελλήνων, που τάσσεται πολύ κοντά στον μέσο Ευρωπαίο (36%). Επίσης, το 54% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός Ε.Ε. (ευρωπαϊκός μ.ο. 58%).

Από την άλλη, οι Ελληνες αμφισβητούν σε ποσοστό 55% ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βγει δικαιότερη από την κρίση, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να αμφισβητεί την εξέλιξη αυτή σε ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο (39%). Παρά την ανησυχία, το 89% των Ελλήνων (έναντι του 87% του μέσου όρου της Ε.Ε.) δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το μέλλον και τις όποιες προκλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στο τέλος Ιανουαρίου.

Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων, διατηρώντας την υψηλότερη θέση μεταξύ των εταίρων (63%).

Παράλληλα, έξι στους δέκα Ελληνες πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την καθημερινή τους ζωή, τη στιγμή που οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ευχαριστημένοι. Ευχαριστημένος από την προσωπική επαγγελματική του κατάσταση είναι ένας στους τέσσερις Ελληνες πολίτες (25%), ενώ αρνητική άποψη επί του θέματος διατηρεί το 53%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση. Αρνητικό είναι και το γενικότερο κλίμα στην Ε.Ε., καθώς για δυσχερή θέση της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο κάνει λόγο το 73% των Ευρωπαίων. Την αγωνία τους για την οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση εκφράζει το 73% των Ελλήνων, ενώ θετικά αξιολογεί τον συγκεκριμένο δείκτη το 65% των Ευρωπαίων.

Εντονη δυσπιστία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκφράζουν οι Ελληνες, με την τηλεόραση να συγκεντρώνει ποσοστό δυσπιστίας 79%, έναντι 45% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο γραπτός Τύπος συγκεντρώνει την αποδοκιμασία του 67% των Ελλήνων (μέσος όρος Ε.Ε. 49%) και το ραδιόφωνο το 59% έναντι 33%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χαρακτηριστικό της καθυστερημένης διείσδυσης του διαδικτύου στη χώρα μας είναι ότι οι Ελληνες εμπιστεύονται το διαδίκτυο περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46% έναντι 36% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνουν τη δυσπιστία των Ελλήνων σε ποσοστό 46% (μ.ό. Ε.Ε. 54%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή