Συνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με το ΣτΕ

Συνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με το ΣτΕ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκπεφρασμένη πλέον πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του «νόμου Διαμαντοπούλου» αναφορικά με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων -ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις του εξήγγειλε την κατάργηση των Συμβουλίων ΑΕΙ, που αποτελούν το νέο όργανο διοίκησής τους-, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητάς του, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχε καταθέσει σχεδόν σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Ο νόμος 4009/2011 προετοιμάστηκε πριν από την ψήφισή του μέσα από μακρά και σε βάθος διαβούλευση. Απέναντι σ’ αυτή τη δημοκρατική δημιουργία, που σημειωτέον δεν προβλεπόταν σε κανένα Μνημόνιο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επαγγέλλεται, με βαθύτατα απαξιωτική για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της συμπεριφορά, την κατάργησή της και την επιστροφή στην παιδεία της ήσσονος προσπάθειας, του χυδαίου κομματισμού και του εξισωτισμού προς το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», δήλωσε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έφερε τον νόμο 2011 προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με σειρά αποφάσεών της (510-525/2015), απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχε υποβάλει το 2012 η συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και συγκεκριμένα 19 πανεπιστήμια, 4 πρυτάνεις, δύο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των ΑΕΙ, την ταξινόμηση της ψήφου, τη διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης κ.ά. Επίσης στρέφονταν και κατά του ν. 4009/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν. 4076/2010.

Σύμφωνα τους προσφεύγοντες, ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, καθώς προβλέπει εκλογή εξωτερικών μελών μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα συμμετέχουν στη διοίκηση των ΑΕΙ. «Το γεγονός ότι τα εξωτερικά μέλη του ιδρύματος επιλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, δηλαδή από πρόσωπα που ανήκουν στην οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα και εκλέγονται από αυτή, δεν θεραπεύει ούτε την έλλειψη οποιασδήποτε ακαδημαϊκής νομιμοποίησης ούτε καλύπτει την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στις προσφυγές τους. Οι ίδιοι επεσήμαιναν ότι το Σύνταγμα «δεν κατοχυρώνει απλώς την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ αλλά επιτάσσει την πλήρη αυτοδιοίκησή τους, γεγονός που περιλαμβάνει και την επιλογή των μελών των οργάνων της διοίκησής τους μέσα από τα μέλη της οικείας πανεπιστημιακής κοινότητας».

Το υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη -έκανε λογοπαίγνιο με τα ονόματα του υπουργού (Μπαλτάς Αριστείδης) και του νέου γ.γ. (Χασάπης Δημήτρης) λέγοντας «ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας»-, ανέφερε ότι «φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή