«Αποδέκτες πικρών σχολίων από ένα μέρος της γερμανικής κοινωνίας»

«Αποδέκτες πικρών σχολίων από ένα μέρος της γερμανικής κοινωνίας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αναμμένο κερί στους Αγίους Πάντες του Μονάχου αναμένει στωικά την εξεύρεση μιας λύσης για το «ελληνικό ζήτημα», που θα επαναφέρει την ισορροπία στις πολύπαθες ελληνογερμανικές σχέσεις. «Την επομένη των εκλογών τέλεσα παράκληση για ευόδωση των σχεδίων της νέας κυβέρνησης για το καλό όλων, εντός και εκτός Ελλάδος», λέει στην «Κ» ο αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Την πρωτοβουλία, μάλιστα, κάλυψαν εκτενώς και πολλά τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο διάστημα, όμως, που μεσολάβησε, το «κλίμα» επιβαρύνθηκε σημαντικά. «Γινόμαστε άμεσα και έμμεσα αποδέκτες αρνητικών και πικρών σχολίων και παρατηρήσεων, πολλές φορές και ειρωνειών από μέρος της γερμανικής κοινωνίας», ομολογεί ο κληρικός, που έχει δώσει αγώνα για την αρμονική πολυπολιτισμική συνύπαρξη στη βαυαρική πρωτεύουσα. Ανήσυχος, βέβαια, δεν είναι μόνον ο ιερέας, αλλά σύσσωμη η ομογένεια. «Οι συζητήσεις κάθε Κυριακή είναι έντονες στο προαύλιο», περιγράφει, «δεν λείπουν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ημών, άλλοι μιλούν για εθνική αξιοπρέπεια και ανάγκη εξόδου από την κρίση, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν πρέπει να διαταραχθούν». Συνέπεια, άλλωστε, της παραπάνω αμηχανίας ήταν και η μικρή ανταπόκριση στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στο Μόναχο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέρρευσαν μόλις εκατό άτομα. «Το κερί της προσευχής μας δεν θα σβήσει μέχρι να βρεθεί λύση», λέει ωστόσο με πίστη ο πατέρας Απόστολος.

Στον αντίποδα της κοσμοθεωρίας του ιερέα, άλλοι επιφανείς Ελληνες σημειώνουν την ανάγκη μιας πιο δυναμικής παρέμβασης. «Πρέπει να κινητοποιηθεί πλέον το ελληνικό λόμπι, είμαστε 400.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 45 πανεπιστημιακοί, δεκάδες επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη συνδικάτων και κομμάτων», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλε, Σταμάτης Ασημένιος: «Δεν μιλώ φυσικά για δηλώσεις ούτε για φανφάρες, αλλά για κινήσεις ουσίας».

Στη διαδρομή μεταξύ Ινγκολστατ και Στουτγάρδης ο νεαρός μηχανικός Ακης Βαγδάτης παρακολουθούσε με αγωνία μια ραδιοφωνική εκπομπή. «Καλούσαν τους ακροατές να πουν τη γνώμη τους για την περίφημη γελοιογραφία της “Αυγής” (που παρουσιάζει τον Σόιμπλε ως ναζιστή)», περιγράφει ο ίδιος. «Οι απόψεις ήταν μοιρασμένες». Ορισμένοι δήλωναν προσβεβλημένοι, «τους δανείσαμε και επιπλέον μας λένε και ναζί», άλλοι είχαν πιο νηφάλια αντιμετώπιση, «δεν χρειάζεται να αναλύουμε τόσο πολύ τις γελοιογραφίες». Πολλοί είναι οι συνάδελφοι του Ακη που τον ρωτούν αν πρέπει να περιμένουν ένα ενδεχόμενο Grexit και τη δραχμή πριν κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, επηρεασμένοι από δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt. «Κάποιοι έκαναν χιούμορ, άλλοι όχι», σχολιάζει ο ίδιος, που νιώθει ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν απειλείται. «Επειτα από τρία χρόνια δουλειάς έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, έχουν πεισθεί για την εργατικότητά μου».

Πολλοί διαβλέπουν ένα «πισωγύρισμα» στο 2010, όπου οι ελληνογερμανικές σχέσεις είχαν φθάσει στο ναδίρ. «Τότε μας είχε κολλήσει η ρετσινιά του τεμπέλη, τώρα μας λένε και θρασείς – ότι δεν φτάνει που είμαστε χρεωμένοι, πουλάμε και… τσαμπουκά», διηγείται ο Ηλίας από το Ντίσελντορφ. «Η επωδός των περισσότερων ρεπορτάζ τις μέρες αυτές είναι: η Ελλάδα παίζει πόκερ», αναφέρει προβληματισμένη η Ελληνογερμανίδα δημοσιογράφος στο ZDF, Ελένη Κλώτσικας, «ωστόσο, θεωρώ ότι οι Γερμανοί πολίτες δεν ασχολούνται πια τόσο πολύ με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ίδια, κάποιοι έχουν «κουραστεί» με το θέμα, ενώ άλλους δεν τους απασχολεί, δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή