«Ξαναχτύπησε» ο «φοιτητής» που υπέκλεπτε δεδομένα μέσω διαδικτύου

«Ξαναχτύπησε» ο «φοιτητής» που υπέκλεπτε δεδομένα μέσω διαδικτύου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα υπόθεση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων εμπλέκεται άνδρας 29 ετών, ο οποίος υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή και με την πρόφαση της διπλωματικής εργασίας, εξαπατούσε κατ'εξακολούθηση χρήστες του διαδικτύου αποκτώντας πρόσβαση στα υπολογιστικά τους συστήματα. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την εξιχνίαση της υπόθεσης που ανέλαβε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο άνδρας χρησιμοποιούσε προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να αποκτήσει με παράνομο τρόπο πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τρίτων.

Στη συνέχεια, έστελνε αιτήματα φιλίας σε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες, καθώς και σε διαδικτυακές τους φίλες. Παριστάνοντας τον μεταπτυχιακό φοιτητή, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως διάφορους προσωπικούς υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, με στόχο τη δοκιμή της ισχύος και της αποτελεσματικότητας ενός νέου προγράμματος ενάντια στους ιούς.

Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να πείσει τα θύματα να τού επιτρέψουν πρόσβαση, μέσω ειδικού προγράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών, από όπου και ανέσυρε-αντέγραψε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, σε ψηφιακά αρχεία, όπως φωτογραφίες και βίντεο.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων, υπήρξε συνεργασία με την αρμόδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης. Από την μεθοδική αστυνομική διαδικτυακή έρευνα προέκυψε η εμπλοκή του 29χρονου στην υπόθεση.

Επειτα μάλιστα από έρευνα που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής και δύο ακόμη τάμπλετ, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του άνδρα έχει σχηματιστεί δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συναφείς ποινικές πράξεις και είχε συλληφθεί στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση αυτή θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή