Σε κρίση τα συνδικάτα των καθηγητών

Σε κρίση τα συνδικάτα των καθηγητών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις του «κυβερνητικού συνδικαλισμού» και των μαξιμαλιστικών κομματικών υποσχέσεων βιώνει σήμερα η ΟΛΜΕ, η μεγαλύτερη ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρόεδρός της Θέμης Κοτσιφάκης και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνεται με οξύτητα από τις υπόλοιπες παρατάξεις για φιλοκυβερνητική στάση.

Ειδικότερα, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπ. Παιδείας με την ΟΛΜΕ, οι υπόλοιπες παρατάξεις –με διαφορετική αφετηρία καθεμιά– υποστήριξαν ότι «οι δηλώσεις Κοτσιφάκη συσκότισαν την πραγματικότητα, ωραιοποίησαν την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο υπουργός δεν ικανοποίησε σχεδόν κανένα από τα αιτήματά μας», όπως λένε. Ενδεικτικά, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της επιστροφής του ωραρίου των καθηγητών στα προ Αρβανιτόπουλου επίπεδα (όταν είχε αυξηθεί κατά δύο ώρες την εβδομάδα) παρότι ήταν εμβληματικό αίτημα της ΟΛΜΕ –και της κυβερνητικής παράταξης– αφού ο κ. Αρβανιτόπουλος προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών για να μην πραγματοποιήσουν απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως απειλούσαν. «Υπήρξαν όντως θετικές δεσμεύσεις, παραμένουν, βεβαίως, σε εκκρεμότητα πολύ μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες στις αποδοχές μας, το “πάγωμα” της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, τα κενά.

Γι’ αυτά το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να διεκδικεί λύσεις», ανέφερε χθες ο κ. Κοτσιφάκης. Αμεσα έλαβε απάντηση από το ΠΑΜΕ της ΟΛΜΕ: «Λάβαμε αρνητικές απαντήσεις στο ζήτημα της κάλυψης των κενών, της μείωσης του ωραρίου, της επαναλειτουργίας των σχολείων που έκλεισαν, των διορισμών για να καλυφθούν τα κενά, της μείωσης του αριθμού των παιδιών στην τάξη, της ακώλυτης μισθολογικής – βαθμολογικής εξέλιξης, του “ξεπαγώματος” των ωριμάνσεων, του 13ου και 14ου μισθού. Γι’ αυτά, ο πρόεδρος δεν βρήκε να πει ούτε μία μα ούτε μία κουβέντα στα ΜΜΕ. Επέλεξε να αναφερθεί σε τρία μόνο ζητήματα (διαθεσιμότητες, αξιολόγηση, Τράπεζα Θεμάτων), για να καλλιεργήσει λανθασμένη και ωραιοποιημένη εικόνα για τη συνάντηση. Ομως και αυτά τα ζητήματα τα παρουσίασε όπως βόλευε το υπουργείο».

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, όπου ο κ. Κοτσιφάκης θα ανακοινώσει εάν θα παραιτηθεί. Για σήμερα επίσης έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΟΙΕΛΕ με την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Σε χθεσινή ανακοίνωση, η ΟΙΕΛΕ έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας συνάντηση έπειτα από πέντε χρόνια νομοθετικής απορρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τις μνημονιακές πολιτικές», χωρίς να περιμένει τις σημερινές απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή