Δήμος και 15μελές με ρόλο στα Πρότυπα

Δήμος και 15μελές με ρόλο στα Πρότυπα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και τη γνώμη του 15μελούς θα ζητήσουν οι καθηγητές των Πρότυπων Γυμνασίων για να καθορίσουν τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου. Και όχι μόνο. Θα ζητηθεί η γνώμη εκπροσώπου του δήμου όπου βρίσκεται το σχολείο. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι το εκπαιδευτικό σύστημα επιστρέφει στο 1985, η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας επικαλείται διάταξη του νόμου 1566 του 1985, για να ορίσει τη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων στα νέα Πρότυπα. Μάλιστα, η ηγεσία φέρεται να επιθυμεί να υποκαταστήσει τη Βουλή. Παρά τις αντιδράσεις στο σχέδιο για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των υπαρχόντων ΠΠΣ, χθες εστάλησαν οδηγίες στα εν λόγω σχολεία βάσει ενός νόμου που… θα ψηφισθεί.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο προς τις διευθύνσεις των πέντε σχολείων που θα διατηρηθούν ως Πρότυπα (Γυμνάσια Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβακείου, Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Αναβρύτων, Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης), ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, τους γνωστοποιεί: «Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για το νέο πλαίσιο των ΠΠΣ. Παρακαλούμε να γνωμοδοτήσετε σχετικά με τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου». Μάλιστα, ο κ. Κουράκης επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη του υπουργείου για τη διενέργεια των εξετάσεων στην παραιτηθείσα Διοικούσα Επιτροπή των ΠΠΣ. «Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλισθεί από την παραιτηθείσα ΔΕΠΠΣ κονδύλι για τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων με τον τρόπο που έχει συμβεί τα δύο προηγούμενα έτη. Ετσι, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κεντρικό βαθμολογικό κέντρο και να διορθωθούν τα γραπτά με τη συνδρομή εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες ούτε και να υπάρξει κεντρική επιτροπή θεμάτων». Αρα, μήπως ο κ. Κουράκης εξωθεί τα σχολεία να επιλέξουν την κλήρωση;

Από την άλλη, η βουλευτής Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως τόνισε χθες στην «Κ» ότι δεν έχει έχει γίνει διάλογος και δεν έχει δοθεί εξήγηση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των 5 σχολείων. «Πώς η ιστορικότητα είναι διασφάλιση της ποιότητας; Γιατί αποκλείονται –με εξαίρεση ενός– τα εκτός Αττικής ΠΠΣ;» ρωτά. Για την τελική γνωμοδότηση, που πρέπει να σταλεί ηλεκτρονικά μέχρι 18/3, ο κ. Κουράκης κατέφυγε στο άρθρο 51 του 1566/1985.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή