ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Β. Ελλάδας

entona-plimmyrika-fainomena-se-perioches-tis-v-elladas-2072013

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν πολλές πεδινές και ορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης εξαιτίας των ισχυρής βροχόπτωσης των τελευταίων 24ωρων, των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αλλά και της χιονόπτωσης κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου που λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις, αποθήκες και σπίτια. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τόνισε ότι τα προβλήματα σταδιακά αποκαθιστώνται καθώς έγινε διάνοιξη καναλιών και εκτονώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, στους ορεινούς οικισμούς λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας έπεσαν δέντρα και υπήρξε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση των οικισμών. Ήδη γίνεται προσπάθεια για τη διάνοιξη του επαρχιακού οδικού δικτύου ώστε τα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο Βαφεϊκων έως τον κόμβο Ιάσμου για αποφυγή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος λόγω ισχυρών πλαγιομετωπικών ανέμων.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ξάνθης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στην πεδιάδα των Τεναγών όπως επίσης και στην πεδιάδα του Νέστου στον ομώνυμο Δήμο, όπου υπάρχει μεγάλη διοχέτευση υδάτων στα αρδευτικά κανάλια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στην πόλη της Καβάλας λόγω της έντονης βροχόπτωσης παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα στα δημοτικά κοιμητήρια που κυριολεκτικά πλημμύρισαν καθιστώντας αδύνατη την μετακίνηση του κόσμου μέσα σε αυτά, ενώ από την πτώση ενός μεγάλου κυπαρισσιού προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε τάφους.

Προβλήματα επίσης υπάρχουν σε ορεινούς οικισμούς της Π.Ε. Καβάλας όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης και χρειάστηκε η συνδρομή μηχανημάτων για τη διάνοιξη του επαρχιακού οδικού δικτύου ώστε η ΔΕΗ ν’ αποκαταστήσει τις βλάβες. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καβάλας. Τέλος, μικρής έκτασης κατολισθήσεις παρατηρηθήκαν σε περιοχές της Θάσου όπως την Καλλιράχη και τις Μαριές.

Σε λίμνες μετατράπηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Σε απέραντες λίμνες έχουν μετατραπεί εκατοντάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στις αγροτικές περιοχές του Θολού και Μύρκινου του δήμου Νέας Ζίχνης και Πεθελινού του δήμου Εμμανουήλ Παππά, από τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα που «φούσκωσε» μετά τη συνεχή βροχόπτωση στο νομό Σερρών, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η γείτονα χώρα, η Βουλγαρία.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κινητοποίηση που ξεκίνησε, από χθες το απόγευμα, από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο νομός σε αγροτικές περιοχές.

Την ίδια ώρα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο οδικό δίκτυο Σερρών -Βροντούς προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο από το χιόνι, που απέκλεισε από χθες το μεσημέρι την ορεινή περιοχή.

Σε επιφυλακή οι αρχές στον Έβρο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι τοπικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μπροστά στο νέο κίνδυνο αύξησης της στάθμης του νερού στον ποταμό Έβρο εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ενημέρωσε όλους τους δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά την μέτρηση που έγινε στο Πύθιο ανεβάζοντας την στάθμη του ποταμού από τα 4,70 μ. που είναι στο όριο επιφυλακής στα 4,94 μ. αλλά και την ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια ότι τις επόμενες ώρες επίκειται μεγάλη διοχέτευση νερών στις κοίτες του ποταμού Έβρου από τη βουλγαρική πλευρά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πετροβιτς σε δηλώσεις στο ΑΠΕ–ΜΠΕ τόνισε ότι υπάρχει ο φόβος να ανέβει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού γι’ αυτό και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή. «Πιθανόν», σημείωσε, «να υπάρξουν αυξητικές ροές υδάτων τις επόμενες ώρες τόσο από τη Βουλγαρία όσο και εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης και για το λόγο αυτό παρατηρούμε συνεχώς τη στάθμη του ποταμού. Η ανησυχία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί αυτή την χρονική περίοδο δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα αναχώματα. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων όπως ξέρετε είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αναχώματα η αποκατάσταση των οποίων όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατη μέσα στο Χειμώνα και κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο το καλοκαίρι οπότε παραμένουμε σ’ επιφυλακή.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης υπήρξε υπερκάλυψη των γραμμών του ΟΣΕ από νερά, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο. Η μετακίνηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία, μέχρι συνεργεία του ΟΣΕ να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων.