Εβρος και Σέρρες μετρούν τις πληγές τους

Εβρος και Σέρρες μετρούν τις πληγές τους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην αγροτική παραγωγή των νομών Σερρών και Εβρου. Περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ήταν πλημμυρισμένα χθες σε όλο το δυτικό τμήμα του νομού Σερρών, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης. Τα χωράφια κατακλύστηκαν από νερό και λάσπη και οι αγρότες μιλούν για ολική καταστροφή της φετινής σοδειάς, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης ζήτησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανάλογα με τις εξελίξεις υπήρχε προοπτική να ανοίξουν οι «πόρτες» της λίμνης Κερκίνης. Προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν και στη Χαλκιδική.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονταν χθες οι αρχές στον Εβρο, ο οποίος έχει πληγεί εσχάτως ιδιαίτερα από τις βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η στάθμη του νερού στον ποταμό έχει ανέβει ανησυχητικά. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασε στο Πύθιο τα 5,12 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα. Η κατάσταση παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα ελεγχόμενη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Υπήρχε όμως ανησυχία για τις συνέπειες μιας πιθανής απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία.

«Προειδοποιούμε πως ο Εβρος είναι αυτή τη στιγμή ανοχύρωτος. Ολα τα αναχώματα έχουν καταρρεύσει από τις τεράστιες πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Εάν έχουμε και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα θα προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε κατοικημένες περιοχές και τις ανθρώπινες ζωές», είπε στην «Κ» ο κ. Πέτροβιτς. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων τα φαινόμενα του φετινού Φεβρουαρίου ήταν τόσο ισχυρά, που εμφανίζονται κάθε 100 έτη!». Ο αντιπεριφερειάρχης Eβρου μιλάει για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής στον νομό. «Μια πρώτη, μετριοπαθής εκτίμηση των ζημιών σε όλα τα πεδία, από την παραγωγή έως τις υποδομές και τις κατοικίες, τις υπολογίζει σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Ζητούμε την κάλυψή τους από το Ταμείο Αλληλεγγύης», συμπληρώνει ο κ. Πέτροβιτς. Αύριο Τετάρτη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα συμμετάσχουν σε συσκέψεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή