Με αυστηρά κριτήρια ο διορισμός διοικητών ΕΣΥ

Με αυστηρά κριτήρια ο διορισμός διοικητών ΕΣΥ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρόχρονη προϋπηρεσία στον τομέα Υγείας και υποχρεωτικός έλεγχος γνησιότητας των πιστοποιητικών για τους τίτλους σπουδών είναι μεταξύ των προτάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Μanagement Υπηρεσιών Υγείας προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσον αφορά τις προϋποθέσεις διορισμού ενός διοικητή νοσοκομείου.

Ενόψει των αλλαγών των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων που έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ο κ. Κουρουμπλής, η ΕΕΜΥΥ, σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου, κάνει λόγο για «νομικά και ηθικά απαράδεκτες, αναξιοκρατικές και προσβλητικές –για τους υποψηφίους– συνθήκες και διαδικασίες διορισμού των διοικητών, απ’ όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας». Ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ, Γιώργος Στάθης, υπενθυμίζει πρακτικές κατανομής θέσεων διοικητών «με ποσοστά στα κυβερνητικά πόστα» και υποστηρίζει ότι σήμερα «στη μεγάλη πλειονότητά τους οι υπηρετούντες είναι είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι, λόγω πλήρους άγνοιας. Υπάρχουν φυσικά και οι “δραστήριοι” που ενέχονται εμφανώς σε υποθέσεις διαφθοράς», τονίζει.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των διοικητών των νοσοκομείων, εκ των οποίων –σύμφωνα με πηγές του υπουργείου– μικρό ποσοστό έχει ανταποκριθεί. Η πλειονότητα των διοικητών είχε διορισθεί στα τέλη του 2013. Η θητεία τους είναι τριετής και πρέπει να αξιολογούνται τακτικά με βάση τους στόχους που τίθενται από το «σύμφωνο αποδοτικότητας» που υπέγραψαν. Οι διοικητές επιλέχθηκαν μεταξύ ονομάτων τα οποία εισηγήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης, έπειτα από επεξεργασία των βιογραφικών τους. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι επικρίσεις που δέχθηκε η διαδικασία, καθώς πολλοί κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «μοιράστηκε» τις θέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ υπήρξαν και διοικητές που είχαν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών.

Η ΕΕΜΥΥ προτείνει στην επιστολή της την ψήφιση μιας τροπολογίας επί των διατάξεων του νόμου 4052/2012 (για τη διαδικασία διορισμού διοικήσεων νοσοκομείων ΕΣΥ), που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των προσόντων που πρέπει υποχρεωτικά να έχουν οι υποψήφιοι διοικητές των νοσοκομείων μεταπτυχιακό τίτλο πλήρων σπουδών, διετούς τουλάχιστον διάρκειας, σ’ ένα από τα γνωστικά αντικείμενα της διοίκησης, των οικονομικών της πληροφορικής μονάδων υγείας, πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας καθώς και προγενέστερη εργασιακή εμπειρία έξι ετών σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες/υπηρεσίες υγείας ή εννέα ετών σε οποιαδήποτε άλλη εργασία. Επιπλέον, η ΕΕΜΥΥ προτείνει να ελέγχεται ο φάκελος με τα αποδεικτικά έγγραφα όλων των στοιχείων που επικαλέσθηκαν στην αίτησή τους οι υποψήφιοι διοικητές, προ του διορισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή