Μονομερείς ενέργειες και εκτός συμφωνηθέντων οι εξαγγελίες

Μονομερείς ενέργειες και εκτός συμφωνηθέντων οι εξαγγελίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ανατροπή όσων είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία έτη στη δημόσια διοίκηση οδηγούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου. Αίσθηση προκαλεί η προαναγγελία κάλυψης 40.000 εργαζομένων, που σήμερα έχουν συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, με τη μονιμότητα του Δημοσίου. Πρόκειται για εργαζομένους που απασχολούνταν ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο και, βάσει του διατάγματος Παυλόπουλου, η εργασιακή τους σχέση μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου. Μέσω της επιλογής του κ. Κατρούγκαλου, όπως σημειώνουν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, όχι μόνον σταματά αλλά ουσιαστικά ανατρέπεται ο σχεδιασμός για έλεγχο της νομιμότητας μετατροπής των συμβάσεων, που είχε ξεκινήσει προ μηνών. «Με αυτό τον τρόπο όχι μόνον δεν θα αποκαλυφθούν όσοι χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά, αλλά θα ανταμειφθούν», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Κατρούγκαλο, συνιστούν εμφανή αποστασιοποίηση από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, βάσει των οποίων γινόταν και η καταβολή δόσεων κατά το παρελθόν. Ο κ. Κατρούγκαλος ερωτήθη χθες (ΑΝΤ1) εάν, για παράδειγμα, η απόφαση για επαναπρόσληψη 3.900 ατόμων, μεταξύ άλλων των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθηγητών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και σχολικών φυλάκων συνιστά μονομερή ενέργεια. «Η συμφωνία θεωρούμε ότι μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εφόσον τεθεί ζήτημα, διαπραγματευόμαστε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας και όχι των δεσμεύσεων του Μνημονίου», απάντησε ο αναπ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση επικαλείται για την επαναπρόσληψη των 3.900 τη «μνημονιακή» συμφωνία (μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση), ωστόσο η απόφασή της επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δικαίωση όσων απομακρύνθηκαν και όχι βέβαια στις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου τομέα (π.χ. νοσηλευτές σε μονάδες εντατικής θεραπείας). Αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών υπήρξε και στο ζήτημα των 800 προσλήψεων προσωπικού υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους, για τους οποίους είχαν εκδοθεί και σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Εντούτοις το «πάγωμα» των προσλήψεων αυτής της εκπαιδευτικής βαθμίδας είχε, επίσης, συμφωνηθεί με τους πιστωτές, γεγονός που εγείρει το ερώτημα εάν οι εξαγγελίες του κ. Κατρούγκαλου είναι -και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου επιδιώκεται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων- σε γνώση του κύριου Ελληνα διαπραγματευτή, δηλαδή του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Σε ερώτηση της «Κ», ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν κοιν. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως, εφόσον επαληθευθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, «θα πρόκειται για την πλήρη αντιμεταρρύθμιση και για μια πρωτοφανή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξαργυρώσει τα κομματικά γραμμάτια της προεκλογικής περιόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή