Ενίσχυση της Σένγκεν συζητεί και η Ελλάδα

Ενίσχυση της Σένγκεν συζητεί και η Ελλάδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποίηση της Συνθήκης Σένγκεν και αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προωθεί, υπό την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης. Συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες, παρουσία των αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Κόντρα στο κλίμα των ημερών περί αναστολής εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν (σε σχετική δήλωση είχε προχωρήσει την 18/2 ο ίδιος ο κ. Πανούσης), η ελληνική αντιπροσωπεία καλείται να μετάσχει σε συζητήσεις που αφορούν σε τροποποίηση – ενίσχυση της Συνθήκης και αναβάθμιση του ρόλου του Frontex, για τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι «αντικείμενο του Συμβουλίου είναι η εξειδίκευση μέτρων που είχαν ανακοινωθεί (σε κοινή δήλωση) μετά το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της 29ης Ιανουαρίου, στη Ρίγα της Λετονίας».

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι υπουργοί Εσωτερικών είχαν, σε κοινή δήλωσή τους, επισημάνει ότι «η τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν είναι αναγκαίο βήμα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης». Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι «η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αφορά κυρίως την Ελλάδα» και διευκρίνισε ότι «επανεξετάζεται ο τρόπος που άτομα ύποπτα για τρομοκρατία καταχωρούνται στο σύστημα Σένγκεν (Schengen Information System)». Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκονται και θέματα παράτυπης μετανάστευσης. Πηγή της «Κ» διευκρίνισε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. θα διερευνήσουν πιθανή ενίσχυση του ρόλου του Frontex στη διαχείριση πληροφοριών (π.χ. για τη δράση κυκλωμάτων διακινητών), την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα ταυτοποίησης παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνέχισης ή μη επιχειρήσεων, όπως η επιχείρηση «Ποσειδώνας» που «τρέχει» στα ανατολικά σύνορα από το 2008.

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόκειται να παρουσιάσει τις εκκρεμότητες του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη Ασύλου» για το 2015, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου που παραμένουν σε εκκρεμότητα (backlog) κ.ά. Εως αργά χθες δεν είχε πλήρως αποσαφηνιστεί εάν στο Συμβούλιο θα παρίστατο και ο κ. Πανούσης, εξαιτίας προβλήματος υγείας που τον ταλαιπωρούσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή