Καταργείται η διάταξη για ΝΠΙΔ

Καταργείται η διάταξη για ΝΠΙΔ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα καταργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη διάταξη για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τη θεσμοθέτηση των οποίων έχει προβλέψει (στο άρθρο 58) ο νόμος 4009 του 2011, με στόχο τις ευέλικτες διαδικασίες στην αξιοποίηση των πόρων των ΑΕΙ. Η απόφαση του υπουργείου διατηρεί την καθεστηκυία τάξη στα ιδρύματα, μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και ερευνητών, όμως θεωρείται ότι θα στερήσει από τα ιδρύματα ένα εργαλείο γρήγορων πρακτικών για την αξιοποίηση των πόρων τους και των ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα κυκλοφόρησε από το Συμβούλιο στο ΕΜΠ το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση ΝΠΙΔ που αφορά την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του ΕΜΠ. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΜΠ, «η δημιουργία ενός ΝΠΙΔ για την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας και των κονδυλίων έρευνας του ΕΜΠ αποτελεί επιλογή κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη διασχολικών ερευνητικών δραστηριοτήτων σε τομείς αιχμής και για την υποστήριξη της ανάπτυξης του Ιδρύματος». Για να αντικρούσει τους επικριτές του ΝΠΙΔ, το Συμβούλιο του ΕΜΠ αναφέρει ότι «το ΝΠΙΔ αποτελεί έναν φορέα που ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ιδρυμα (μία μετοχή μη μεταβιβάσιμη), απαλλαγμένο από τις δυσχέρειες του δημόσιου λογιστικού. Διοικείται κυρίως από καθηγητές του Ιδρύματος, με πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον αρμόδιο αναπληρωτή πρύτανη, ενώ η Γενική του Συνέλευση είναι το Συμβούλιο του ΕΜΠ».

Με βάση την πρόταση του Συμβουλίου, στο ΕΜΠ προβλέπεται η αρχική ίδρυση τεσσάρων ινστιτούτων: Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Νανοτεχνολογίας και Υλικών, Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κατασκευών.

Ο αντίλογος στο ΝΠΙΔ έχει γίνει από τις αριστερές παρατάξεις φοιτητών και πανεπιστημιακών. «Προωθούν την ακραία επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων, μέσω των ΝΠΙΔ» ανέφερε χθες η Συνάντηση Πανεπιστημιακών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ). «Το ΝΠΙΔ θα καταγράφει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΑΕΙ (εκτός των κτιρίων όπου στεγάζονται εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές λειτουργίες) και θα την αξιοποιεί με επιχειρηματική λογική και με στόχο την «αύξηση της κεφαλαιακής αξίας και των εισοδηματικών αποδόσεων της περιουσίας αυτής» τόνισε από την πλευρά του το ΜΑΣ, φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή