«Ημέτεροι» υπάλληλοι σε μεταπτυχιακό του Γεωλογικού του ΕΚΠΑ

«Ημέτεροι» υπάλληλοι σε μεταπτυχιακό του Γεωλογικού του ΕΚΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πανεπιστήμιο τα γνωρίζει», ανέφερε χθες στην «Κ» υπάλληλος της κεντρικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο υπάλληλος είναι μεταξύ εκείνων που ενστερνίζονται τα όσα λέγονται σχετικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος: ότι, δηλαδή, επελέγησαν και «ημέτεροι» διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε ανυπόστατες και συκοφαντικές τις καταγγελίες. Το υπουργείο Παιδείας και η νέα πρυτανική αρχή έχουν ενημερωθεί για το θέμα, με το οποίο επίσης έχει ασχοληθεί και το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, με βάση την προκήρυξη το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει δύο κατευθύνσεις:

• Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων (στη Διοίκηση, στη Διοίκηση των Σχολικών Συγκροτημάτων, στον Τουριστικό Τομέα, στις Βιομηχανίες – Επιχειρήσεις).

• Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος (Τεχνικές Διαχείρισης, Προστασίας και Αποκατάστασης Περιβάλλοντος, Διδακτική Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Η διάρκειά του είναι 18 μήνες και τα συνολικά δίδακτρα 4.800 ευρώ. Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε πτυχιούχους ΑΕΙ, σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, με έμφαση στα διάφορα υπουργεία, στις ένοπλες δυνάμεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.α. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων ήταν 80, αλλά τελικά έγιναν δεκτοί 95 υποψήφιοι.

Τα ερωτήματα εγείρονται καταρχήν επειδή μεγάλο μέρος των επιλεγέντων φοιτητών –περίπου 30– είναι υπάλληλοι του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σύνδεση με τον ΕΛΚΕ γίνεται διότι ο κ. Λέκκας κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ.

Επίσης, καταγγέλλεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι που έγιναν δεκτοί ανήκουν σε συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και ότι έχουν επιλεγεί και συγγενικά πρόσωπα. Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι δεν έχει αναρτηθεί ούτε στη Διαύγεια ούτε στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ ο πίνακας κατάταξης υποψηφίων, ώστε αφενός να φαίνονται οι ισοβαθμήσαντες και αφετέρου να είναι δυνατή η υποβολή ενστάσεων.

Ο κ. Λέκκας αρνείται τις καταγγελίες και χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου». Κάτι που δεν αμφισβητείται.

Από την άλλη, όμως, πανεπιστημιακοί ανέφεραν στην «Κ» ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και την εργασιακή τους θέση με τίτλους που προσφέρουν μόρια σε μία πιθανή αξιολόγηση. «Εάν το ΕΚΠΑ θέλει να αναβαθμίσει τις γνώσεις των διοικητικών του υπαλλήλων, μπορεί να το κάνει με ένα μεταπτυχιακό αποκλειστικά γι’ αυτούς και με προηγούμενη ενημέρωση όλου του διοικητικού προσωπικού. Το ερώτημα είναι εάν η επιτροπή επιλογής τήρησε τον ακαδημαϊκό της ρόλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή