Σε λεξικό στήριξαν τους κώδικες

Σε λεξικό στήριξαν τους κώδικες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα λεξικό που βρέθηκε στο σπίτι – κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού και των συνεργών του, στην Ανάβυσσο, αποτελεί το μυστικό τού κώδικα κρυπτογράφησης της αλληλογραφίας που αντάλλασσαν τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με τους ασύλληπτους, μέχρι πρότινος, συνεργούς τους. Φέρει τίτλο «Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας των Θανάση Μητσόπουλου και Μιχαήλας Κυρίτση» και, όπως αποκάλυψε έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, αποτέλεσε τη βάση του μηχανισμού κρυπτογράφησης, τον οποίο φέρεται να εφηύρε ο 39χρονος Χρήστος Ροδόπουλος, που συνελήφθη την 28η Φεβρουαρίου κοντά στο σπίτι του στο Γαλάτσι. Φωτογραφίες του 39χρονου αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα της αστυνομίας (www.astynomia.gr). Σε φορητό υπολογιστή που εντοπίστηκε στη γιάφκα της Αναβύσσου βρέθηκαν επιστολές και γράμματα που αντάλλασσε η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου με έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων». Σε αυτές υπήρχαν αναφορές όπως «πέστε στον φίλο μου τον 792/1/1-263/1/4 ακόμα παραμιλάω με εκείνες τις….» και «κατάγεται από την 148.264,829,699,402,5 και μένει στην Αθήνα μάλλον Εξάρχεια…».

Την 27η Φεβρουαρίου, η Αντιτρομοκρατική ολοκλήρωσε το «σπάσιμο» του κώδικα διαπιστώνοντας ότι κάθε αριθμητική ακολουθία διαχωριζόμενη με κάθετο (/) αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένο λήμμα τού εν λόγω λεξικού». Ειδικότερα, η πρώτη αριθμητική ακολουθία αντιστοιχεί στη σελίδα του λεξικού, η δεύτερη στη στήλη της συγκεκριμένης σελίδας και το τελευταίο τμήμα στον αύξοντα αριθμό της κωδικοποιημένης λέξης.

Ετσι, ο κωδικός 168/1/1 που αναφέρεται σε μια από τις επιστολές αντιστοιχεί σε γυναίκα με μικρό όνομα «Βούλα». Αντίστοιχα, ο κωδικός 931/1/6 αντιστοιχεί στη λέξη «ταξί», ο κωδικός 166/1/2 στη λέξη «βόμβα», ο κωδικός «716/2/3 στη λέξη «όπλο» κ.ο.κ. Από το περιεχόμενο των επιστολών προκύπτει ότι ο 39χρονος Ροδόπουλος (έφερε κωδικό όνομα «Ιάσονας»), αν και συμμετείχε αρχικά στην προετοιμασία του σχεδίου απόδρασης («Γοργοπόταμος»), στην πορεία αποσύρθηκε αντιδρώντας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην ανάμειξη ποινικών σε αυτό. «Από τότε που την έκανε ο Ιάσονας και μετά ο Νίκος (σ.σ.: ο Χριστόδουλος Ξηρός) έχει αλλάξει τελείως» έγραφε σε μια από τις επιστολές της προς τα μέλη της «Συνωμοσίας» η Σπυροπούλου, ενώ σε άλλη επιστολή η 22χρονη αναφέρει για τον Ροδόπουλο: «Ο Ιάσονας έχει τις δουλειές του και τις υποχρεώσεις του και δεν έχω φυσικά απαίτηση να ’ρχεται παρά μόνο όταν χρειάζεται».

Σε γραπτή δήλωση – υπόμνημα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ευτύχη Νικόπουλο, ο Ροδόπουλος ανέφερε ότι «η ζωή είναι ένα πλασματικό συνεχές, για την κατανόηση του οποίου η χρήση τεχνικών διακριτοποίησης αποτυγχάνει τόσο δομικά όσο και προθετικά». Στις «επίμαχες» επιστολές γίνεται αναφορά στον ρόλο γυναίκας με κωδική ονομασία «Ρωξάνη», η οποία αποκαλύπτεται ότι ζει στο εξωτερικό και δεν γνωρίζει ελληνικά, μιας και οι επιστολές που απευθύνονται σε εκείνη είναι γραμμένες στα Αγγλικά. Τέλος, το βαν με τα εκρηκτικά που θα εκρήγνυτο στον εξωτερικό μαντρότοιχο των φυλακών Κορυδαλλού θα έφερε εξωτερικά σήμανση «ΜΙΝΑ Α.Ε. Κατεδαφίσεις κτιρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή